Kina planira unapređenje prerađivačkog sektora

PEKING: U sklopu nastojanja da ubrzaju ekonomski rast, kineski zvaničnici su predstavili plan namijenjen unapređenju konkurentnosti prerađivačkog sektora putem podsticanja inovacija i podizanja efikasnosti, piše američki list „Volstrit Džurnal”.

Nacrt plana, pod nazivom „Proizvedeno u Kini 2025. godina (Made in China)“, dolazi u trenutku kada se kineske fabrike bore sa slabljenjem tražnje, snažnom konkurencijom iz drugih razvijenih zemalja svijeta i usporavanjem domaće privrede.

post-116-0-30578100-1389461144„Prerađivački sektor Kine je suočen sa novim izazovima, kao što su rastući troškovi rada i primjetan pad investicija i izvoza, kao i veća ekološka ograničenja“, navodi se u saopštenju kineske vlade postavljenom na njenoj zvaničnoj internet stranici, i dodaje da je prerađivački sektor zapravo ključ za stvaranje novog motora privrednog rasta.

Iz tog razloga, vlada u Pekingu je obećala da će pružiti finansijsku pomoć za deset visoko-tehnoloških industrijskih grana, među kojima je sektor robotike, vazduhoplovstva, novih energetskih vozila, itd.

Cilj kineske vlade je, prema pisanju njujorškog lista, da ovim planom obnovi sektor koji je nekad bio ključni pokretač rasta kineske privrede, budući da su rastući troškovi ugrozili strane investicije u tom sektoru i smanjili tražnju za kineskim proizvodima u inostranstvu.

Prosječna mjesečna plata radnika u kineskim fabrikama je 2014. godine bila 2.832 juana (457 dolara), što je 11,6 odsto više u odnosu na godinu dana ranije, prema zvaničnim podacima kineske vlade objavljenim prošlog mjeseca.

Oko 33 odsto cjelokupnih stranih investicija u Kini je prošle godine otišlo u prerađivački sektor, što je znatno ispod investicija u sektoru usluga od 55 odsto, pokazali su podaci.

Apetiti stranih kupaca za kineskim proizvodima su takođe smanjeni, dok je kineski izvoz porastao u prošloj godini 6,1 odsto, što je znatno sporije u odnosu na rast izvoza od 7,9 odsto iz 2013. godine.


IZVOR: TANJUG

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *