Kina planira da pošalje novu misiju na Mars

Kina planira da lansira novu svemirsku ekspediciju na Mars kako bi nastavila istraživanje Crvene planete, izjavio je visoki zvaničnik i politički savetnik Je Peijan.

mars

On je najavio da bi misija, sa robotskim vozilom, trebalo da stigne na Mars 2021. godine, nakon putovanja koje će trajati između sedam i devet meseci, javlja Čajna dejli.

“Postignut je koncenzus među predstavnika vlasti i vodećih stručnjaka u ovoj oblasti o slanju istraživačke misije na Mars”, naveo je Peijan.

Kineski program istraživanja Marsa biće zasnovan pre svega na razvoju raketa „Dugi marš 5″, saopštila je Administracija za svemirsku tehnologiju Kine.

U saopštenju se navodi da će raketa nove generacije upotrebljavati ekološko gorivo i pokazaće napredne svemirske tehnologije.

Naučnici su počeli da razvijaju tehnologije koje će omogućiti nesmetanu komunikaciju između Zemlje i robotske misije na Marsu, kao i pripreme za sletanje šatla, rekao je kineski zvaničnik.

Prethodni udruženi pokušaj Kine i Rusije da istraže Mars završio se neslavno, nakon što se letelica “Jinguo-1” srušila u Tihi okean neposredno posle lansiranja.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *