Kina optužila SAD za militarizaciju Južnog kineskog mora

Kinesko Ministarstvo obrane optužilo je u četvrtak SAD da svojim postupcima i izjavama dižu tenzije i time militarizaciju Južnokinesko more.

reuters_main_1

IZVOR: Reuters

Potparol kineskog Ministarstva obrane Yang Yujun, komentarisao je u četvrtak kritike zapovednika američkog Pacifičkog zapovedništva Harryja Harrisa o projektima Pekinga za gradnju na spornim otocima.

Harris je prethodno izjavio da bi radovi koje sprovodi Peking mogli narušiti međunarodne norme koje su dugo podržavale globalnu ekonomiju i politički poredak.

Yujun je istaknuo da Kina u potpunosti odbacuje ove tvrdnje i optužio je SAD za jednostrane poteze, prenosi Srna agenciju AP.

“SAD zanemaruju i iskrivljuju činjenice i govore o kineskoj vojnoj pretnji kako bi izazvali nesporazume između Kine i zemalja u Južnokineskom moru. Čvrsto smo protiv sličnih postupaka”, istakao je Yujun.

Prema njegovim rečima, bliska američka izviđanja kineskih oružanih snaga, jačanje vojnih saveza s Filipinima i drugim zemljama kao i česte vojne vežbe izazivaju rast tenzija i stvaraju rizike od incidenata – kako u vazduhu, tako i na kopnu.

“Kineska strana izražava zabrinutost zbog američkih aktivnosti u vezi militarizacije regije Južnokineskog mora. Takvi postupci izazivaju sumnje i pitanja kod drugih – da li SAD ne žele ništa bolje od haosa u regionu?”, upitao je Yujun.


IZVOR: Agencije/Al Jazeera Balkans  PRIPREMILA: Ana Cvetković

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *