Kina „odgovorila“ lovcima na američku operaciju

Kao odgovor na američko prisustvo u Južnom kineskom moru Kina je počela vojne vežbe Ratne mornarice u okviru kojih je podigla u vazduh naoružane lovce, piše list South China Morning Post.

Fotografije lovaca sa raketama, snimljene za vreme vojnih vežbi, objavljeni su na sajtu Ratne mornarice Kine. Sa tačke gledišta eksperata, Kina se odlučila na ovakve mere kako bi izrazila protest, zbog prisustva američkog vojnog broda u vodama Južnog kineskog mora, blizu teritorije koju Peking smatra svojom.

IZVOR: sputniknews.com/Александр Виљф

IZVOR: sputniknews.com/Александр Виљф

Radi se o američkom razaraču Lassen koji je, prema podacima MIP Kine, ušao u teritorijalne vode zemlje bez odobrenja Pekinga. MIP je uputio protest Americi, izjavivši da ove akcije narušavaju suverenitet Kine.

Ovaj incident je doveo do zaoštravanja odnosa između Kine i SAD. Kineski admiral Šenli je nazvao američke akcije provokcijom i izjavio da čak i „beznačajni incident može dovesti do rata“.

Predstavnici Ratne mornarice Kine nisu saopštili sa koje piste su poleteli lovci, ali eksperti smatraju da se oni nalaze na ostrvu Vudi koje ulazi u grupu Paraselskih ostrva.

Sa tačke gledišta eksperata, na ovaj način Peking želi da pokaže Americi svoje ozbiljne namere.


IZVOR: sputniknews.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *