Kina odbija da povuče agente iz Amerike

Peking se oglušio o poruku SAD da na njihovoj teritoriji ne može tajno da sprovodi akciju hvatanja korumpiranih zvaničnika.

Peking je javno odbacio upozorenje Vašingtona da mora da kući vrati tajne agente koji bez odobrenja američkih vlasti u SAD love Kineze osumnjičene za primanje mita i zloupotrebu položaja. U odgovoru koji je objavila državna agencija Sinhua, Kinezi su američko upozorenje nazvali „potezom za žaljenje”, dok su vladu Baraka Obame optužili da podriva kinesku borbu protiv korupcije.

chinanpcmarch5

Sve je počelo od teksta u „Njujork tajmsu” gde su „procurile” informacije da Kinezi sprovode nezakonitu akciju ucenjivanja i pritiskanja svojih državljana da napuste SAD i odgovaraju pred domaćim sudovima. Bela kuća je, takođe je saznao dnevnik, saopštila kineskim zvaničnicima da u Americi više ne mogu da sprovode „Lov na lisice”, operaciju koju Peking organizuje širom sveta tragajući za odbeglim funkcionerima.

Ipak, tekst u Sinhui je jasno odbijanje Kine da povuče agente iz Amerike. Ne pominjući nezakoniti rad kineskih operativaca u SAD ili metode ucenjivanja i primoravanja, Sinhua odgovara da bi „Obamina administracija morala da pokaže iskrenost u saradnji sa Kinom u borbi protiv korupcije i prestane sa parohijalnim kalkulacijama”. U komentaru nazvanom „SAD upozoravaju Kinu zbog lova na lisice u inostranstvu. Da li se šalite?”, dodaje se da Amerika verovatno ne želi da osumnjičene isporuče Kini „naravno zbog njihovog novca”.

Dve zemlje nemaju dogovor o ekstradiciji, mada su potpisale nekoliko sporazuma o policijskoj saradnji. Ministarstvo pravde ističe da „SAD nisu utočište za begunce”, ali da Peking mora da američkim vlastima ponudi dokaze protiv osumnjičenih da bi Vašington podržao kinesku borbu protiv korupcije.

Zbog učestalih finansijskih mahinacija visoko pozicioniranih članova vladajuće Komunističke partije, predsednik Si Đinping pokrenuo je akciju lova na nekadašnje zvaničnike koji su pobegli, uglavnom u SAD, Kanadu i Australiju. Iako Kina ni sa jednom od ovih zemalja nema sporazum o ekstradiciji, Peking je objavio da je uspeo da u Kinu vrati 930 pobeglih državljana.


IZVOR: Politika (Autor: J. S.)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *