Kina odbacila navode iz japanske Bele knjige

Kina je juče izrazila snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje navodima iz japanske Bele knjige odbrane, obima preko 400 stranica, kojom Tokio od Pekinga traži da prestane sa izgradnjom objekata u Istočnom i Južnom kineskom moru, naglašavajući da bi oni mogli biti upotrebljeni u vojne svrhe.

ForbesOdgovarajući na kritike Japana, glasnogovornik kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Lu Kang, izjavio je da ovim dokumentom Japan ponovo ignoriše činjenice, stavlja neodgovorne primedbe na normalan kineski vojni rast i kineske pomorske aktivnosti, namerno se poigravajući izrazom “kineska pretnja” i izazivajući tenzije.

Kina je, prema njegovim rečima, posvećena unapređenju kinesko-japanskog prijateljstva i razvoju bilateralnih veza, zasnovanom na četiri politička dokumenta koja su potpisale obe zemlje.

Lu Kang je dodao da izgradnja objekata na Nanša ostrvima i grebenima nije uperena protiv bilo koga, niti nanosi štetu bilo kojoj zemlji. Izgradnja je besprekorna i potpunosti je u okviru suvereniteta Kine, naglasio je Lu Kang.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović )

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *