Kina objavila Belu knjigu – zemlja suočena sa složenim bezbednosnim pretnjama

Kancelarija Državnog saveta za informisanje danas je objavila Belu knjigu o vojnoj strategiji Kine, u kojoj se navodi da se razvoj Kine nalazi u važnoj strateškoj fazi, da je spoljna sredina generalno povoljna, ali se zemlja ipak suočava sa složenim bezbednosnim pretnjama.

U Beloj knjizi je navedeno da je kompletna moć, konkurentnost i sposobnost Kine za opiranje rizicima znatno pojačana, a međunarodni položaj i uticajnost zemlje takođe je unapređen. Pored toga, životni uslovi stanovnika su poboljšani, a društveni poredak ostaje stabilan.

Kyodo scmp.com

IZVOR: Kyodo/scmp.com

U knjizi je navedeno da se svetski ekonomski i strategijski fokus ubrzano pomera ka azijsko-pacifičkom području, dok SAD u njemu i dalje unapređuje strategiju rebalansa. Japan se trudi da izbegne mehanizam određen nakon Drugog svetskog rata i da znatno reguliše svoju vojnu politiku, što je izazvalo veliku pažnju zemalja u regionu.

U Beloj knjizi se navodi da pojedine susedne zemlje preduzimaju provokativne akcije po pitanjima koja se odnose na teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine. Neke zemlje van regiona se takođe mešaju u poslove u vezi Južnog kineskog mora.

U knjizi se ističe da još postoje teritorijalni sporovi. Postoje nestabilni i neodređeni faktori u situacijama na Korejskom poluostrvu i u severoistočnom azijskom području. Terorizam, separatizam i ekstremizam takođe negativno utiči na bezbednost i stabilnost Kine i susednih zemalja.

U Beloj knjizi se ističe da se pitanje Tajvana odnosi na nacionalno jedinstvo i drugoročan razvoj zemlje. Odnosi između dve obale poslednjih godina se dobro razvijaju, ali uticaji na stabilnost u ovom području još nisu iskorenjeni. Secesionističe snage koje se zalažu za samostalnost Tajvana još uvek predstavljaju najveću pretnju mirnom razvoju odnosa dve obale.

U knjizi se takođe navodi da su zadaci zaštite političke bezbednosti i društvene stabilnosti još uvek veliki. Štetni uticaji snaga istočnog Turkmenistana i snaga koje se zalažu za samostalnost Tibeta su veliki. Naročito su povećane pretnje koje proističu iz terorističkih aktivnosti istočnog Turkmenistana. Stoga se nacionalna bezbednost i društvena stabilnost suočavaju sa više izazova.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Vang Tingting)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *