Kina nezadovoljna izveštajem Pentagona

Kina je danas osudila godišnji izveštaj američkog Ministarstva odbrane o kineskoj vojsci, nazvavši ga namernim iskrivljavanjem istine koje nanosi veliku štetu međusobnom poverenju.

U svom godišnjem izveštaju Kongresu o kineskim vojnim aktivnostima, Ministarstvo odbrane SAD je u petak iznelo očekivanja da će Kina nadograditi značajnu vojnu infrastrukturu, uključujući komunikacione i nadzorne sisteme, na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru ove godine.

Jang Judjun

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Juđun izrazio je “snažno nezadovoljstvo i protivljenje” izveštaju Pentagona i upozorio da se njime “nanosi ozbiljna šteta međusobnom poverenju”, prenela je državna novinska agencija Sinhua.

Jang je dodao da je u izveštaju preuveličana vojna pretnja Kine i nedostatak transparentnosti, čime je, kako je istakao, “namerno iskrivljena” kineska odbrambena politika i netačno opisane kineske aktivnosti na Istočnom i Južnom kineskom moru.

– Kina sledi nacionalnu vojnu politiku koja je po prirodi defanzivna – rekao je Jang, dodavši da vojno jačanje i reforme Kine imaju za cilj održavanje suvereniteta, bezbednosti i teritorijalnog integriteta, kao i garantovanje mirnog razvoja zemlje.

Portparol kineskog ministarstva je primetio da su SAD uvek bile sumnjičave i “pokazivale vojne mišiće” često šaljući vojne avione i brodove u taj region.

Uprkos tome što pozivaju na slobodu plovidbe i uzdržavanje radi mira, SAD teže ka militarizaciji Južnog kineskog mora ” s namerom da vrše hegemoniju”, zaključio je Jang.


IZVOR: vesti-online.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *