KINA: Neodgovorne izjave SAD o kineskoj umešanosti u sajber napad

Kineska vlada saopštila je da smatra neodgovornim izjave o kineskoj umešanosti u sajber napad zbog koga su u SAD ugroženi podaci četiri miliona službenika.

“Sajber napadi su generalno anonimni i njihove počinioce je teško identifikovati”, rekao je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei na redovnoj konferenciji za novinare a preneo AFP.

Iran-China-Hong-Lei, herald.co.zw

Hong Lei (IZVOR: herald.co.zw)

“Bez detaljne istrage, a uz korišćenje reči kao što su ‘možda’, sve su te izjave neodgovorne i neutemeljene”, rekao je on.

Agencija američke vlade koja čuva i upravlja podacima o federalnim službenicima (OPM) saopštila je juče da su zbog propusta u sajber bezbednosti ugroženi podaci četiri miliona ljudi – sadašnjih i bivših zaposlenih u federalnim službama, a da je napad, kako še sumnja, potekao u Kini.

List “Vašington post” i drugi američki mediji su, citirajući vladine izvore, pisali da iza napade stoje kineski hakeri.

“Bilo je dosta medijskih izveštaja poput takvih koje smo videli nedavno”, rekao je Hong i istakao da je Kina uvek isticala da se protivi svim vidovima sajber napada.

Kineska ambasada u Vašingtonu je, povodom pisanja da je sajber napad potekao iz Kine, saopštila da su brzo donošenje zaključaka i hipotetičke optužbe neodgovorne i kontraproduktivne, rekao je predstavnik Žu Haikuan.


IZVOR: TANJUG

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *