Kina najavila formiranje nove velike berze

Nova velika kineska berza, koja bi uskoro trebalo da bude oformljena spajanjem tri postojeće, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju, predstavljaće ozbiljnu konkurenciju američkom Vol stritu.

Nova velika kineska berza, koja bi uskoro trebalo da bude oformljena spajanjem tri postojeće, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju, predstavljaće ozbiljnu konkurenciju američkom Vol stritu, piše nemački list Die Welt.

“Kina će na taj način postati veoma atraktivno mesto za velike investitore, pa njujorška berza može da se pripremi za snažnu konkurenciju”, navodi list.

thechinamagazine.com

Šangaj (IZVOR: thechinamagazine.com)

Očekuje se da će doći do spajanja tri velike kineske berze, u Šenženu, Hongkongu i Šangaju i da će biti formiran jedan globalni centar berzanske trgovine, sposoban da parira Vol stritu, prenosi Blic.

U slučaju ujedinjenja, ukupna kapitalizacija kineske berze dostići će 13 milijardi, pa će Kina tako postati druga najveća berzanska sila, nakon Njujorške berze koja vredi 16,5 milijardi dolara.

Kako se navodi, kinesko tržište je oduvek važilo za veliko, ali se trgovina u toj zemlji obavljala “iza visokih zidova”, a samo tržište bilo je podeljeno na tri dela.

U Šangaju i Šenženu pravo na obavljanje trgovine imali su samo građani Kine, dok je pristup berzi strancima bio ograničen, za razliku od Hongkonga gde trguju samo strani investitori.

U novembru prošle godine osnovana je prva veza između berzi u Šangaju i Hongkongu, pa su investitori iz celog sveta dobili priliku da kupuju i prodaju akcije u Šangaju, preko berze u Hongkongu.


IZVOR: Večernje novosti

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *