Kina kaznila nekoliko brodarskih kompanija

Kineski regulatorni organi su, nakon višegodišnje istrage, kaznili sedam vodećih međunarodnih brodarskih kompanija sa 65 miliona dolara zbog nameštanja cena.

kina brod

U saopštenju kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme (NDRC) navodi se da su korejske, japanske i evropske brodarske kompanije koje prevoze automobile vodile koordinisanu akciju s ciljem podizanja cena transporta automobila, kamiona i građevinske opreme, i to u periodu od najmanje četiri godine.

Kako se dodaje u saopštenju, direktori tih kompanija su se sastajali kako bi razmenili informacije i sklopili ugovore radi izbegavanja konkurencije na rutama koje povezuju Kinu sa Evropom, Severnom Amerikom i Latinskom Amerikom, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Među kažnjenima su japanske kompanije Micui OSK Lajns, Kavasaki Kisen Kaiša i Istern Kar Lajns, južnokoreska Eukor Kar Keriz, norveška Valenijus Vilhelmsen lodžistiks, čileanska Kompanija Sud Amerikana de Vapores (CSAV) i još jedna odvojena brodarska podružnica unutar CSAV-a.

Pomenute kompanije su, kako je saopštio NDRC, prekršile kineski antimonopolski zakon, a južnokorejskom Eukoru je određena najviša kazna od 45 miliona dolara.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *