Kina jača vojnu moć

Peking: Kina će projektovati svoju vojnu moći i izvan njenih pomorskih granica, i još snažnije u vazduhu, kako bi odbranila izgradnju veštačkih ostrva u spornim delovima Južnokorejskog mora, što izaziva zabrinutost u Vašingtonu, prenosi agencija AFP.

Kineska mornarica staviće jači naglasak na “zaštitu na otvorenom moru” umesto samo na “odbranu u blizini obale”, navodi se u dokumentu vlade. Istovremeno, njene vazduhoplovne snage će prebaciti fokus sa “teritorijalne vazdušne odbrane na obe, i odbranu i napad”, kaže se u dokumentu.

allenwestrepublic

IZVOR: allenwestrepublic.COM

Vojska će povećati svoju globalnu mobilnost i artiljerijske snage će ojačati svoje sposobnosti za “precizne udare srednjeg i dužeg dometa”. Dokument je objavljen u trenutku kada su odnosi Kina i SAD napeti jer Peking vrlo brzo gradi ostrva u Južnokorejskom moru, na spornoj teritoriji za koju Kina tvrdi da joj pripada. Portparol vojske Jang Juđun tvrdi da su ostrva od “koristi za čitavo međunarodno društvo”.

Kina je prošle nedelje objavila da je njena vojska “oterala” američki avion koji je leteo iznad spornih ostrva. Kina je uputila zvaničan protest Vašingtonu zbog tog leta nazivajući ga “neodgovornim i opasnim” te upozorila da bi takve akcije mogle uzrokovati “neželjene incidente”.

Zvanični mediji u Kini prenose da ta države gradi dva svetionika visine 50 metara na grebenima u spornim ostrvima, koje prisvajaju i Vijetnam i Filipini, prenosi kineska agencija Sinhua. Peking je povećao potrošnju za vojsku – koja je najbrojnija na svetu – za dvocifren procenat na godišnjem nivou u pokušaju da modernizuje svoje snage.


IZVOR: Danas

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *