Kina ima plan kako da postane vodeća energetska sila

Kina ima plan da pošalje ekspediciju na Mesec, gde će iskopavati retki i dragoceni izotop helijum-3, koji je od neprocenjive važnosti za bezbednost nuklearnih postrojenja na Zemlji, a ujedno predstavlja i moćno raketno gorivo.

IZVOR: AP/Tanjug

IZVOR: AP/Tanjug

Britanski “Telegraf” piše da je helijum-3 veoma redak na našoj planeti, ali da ga u većim količinama ima u troklotitu, mešavini gvožđa i magnezijuma, koji se nalazi u Mesečevoj kori.

Naime, sve nuklearne elektrane proizvode toplotu. To pretvara vodu u paru koja pokreće turbine. Trenutne elektrane imaju nuklearne reaktore koji fisijom cepaju atome uranijuma. Ovaj postupak oslobađa energiju, ali istovremeno stvara radioaktivni otpad koji se mora skladištiti zauvek. Helijum-3 bi ovaj postupak učinio znatno bezbednijim i čistijim.

Nekoliko miliona tona helijuma-3 nalazi se svega nekoliko metara ispod površine Meseca. Kinezi planiraju da ga izvuku tako što će zagrejati lunarnu prašinu na oko 650 stepeni Celzijusa.

“Telegraf” piše da bi pun svemirski tovar helijuma-3 iz jedne “ture po Mesecu” četvrtinu planete mogao da napaja energijom čak godinu dana.

Iz toga proizilazi da helijum-3 ima veliku ekonomsku vrednost, koja bi otprilike iznosila oko 1.5 milijardi evra po toni!

“Lunarni istraživački program” Pekinga napreduje veoma brzo. Kina je još 2013. godine poslala robota na Mesec, čiji je zadatak bio da ispita teren i prikupi vredne informacije. Finalni stadijum programa podrazumeva slanje robotskog broda koji bi se na Zemlju vratio sa lunarnim kamenjem, ističe “Telegraf”.


IZVOR: blic.rs

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *