Kina ima nesporan suverenitet nad arhipelagom Nanša

„Kina kontroliše greben Vufang na arhipelagu Nanša i sprečava filipinske ribare da love u okolnim vodama”, izveštavaju ovih dana filipinski mediji.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei juče je izjavio da Kina ima neosporan suverenitet nad arhipelagom Nanša, uključujući greben Vufang i okolne vode.

Hong Lei kina

„Strani ribarski brod se krajem 2015. godine nasukao u blizini grebena Vufang na kineskom arhipelagu Nanša. Brodovlasnik je mnogo puta pokušao da izvuče brod ali nije mogao i odlučio je da ga ostavi”, istakao je Hong. „Zavod za spasavanje Ministarstva saobraćaja Kine nedavno je izvukao brod i celishodno rešio to pitanje, kako bi sprečio uticaj na bezbednost plovidbe i štetu po morsku sredinu”.

Hong ističe da je tokom izvlačenja broda, kineska strana zahtevala od ribarskih brodove u blizini da odstupe, iz bezbednosnih razloga.

Hong je dodao da Kina ima nesporan suverenitet nad arhipelagom Nanša, uključujući greben Vufang i okolne vode. „Kina želi da zajedno sa drugim zemljama ASEAN-a dalje svestrano sprovodi Izjavu o postupcima svih strana u Južnom kineskom moru i zaštiti mir i stabilnost u tom području”, zaključio je Hong.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Đi Sju)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *