Kina i Rusija prave novi teški helikopter i avion sa širokim trupom

Rusija i Kina dogovorile su se o izradi novog teškog helikoptera, kao i aviona sa širokim trupom, najavio je potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin.

IZVOR: sputniknews.com/Wikipedia/Yu Ming

IZVOR: sputniknews.com/Wikipedia/Yu Ming

„Avioni neće biti kopije već postojećih ’Erbasovih‘ i ’Boingovih‘ aviona, već nešto što će potencijalne kupce ostaviti bez teksta“, istakao je Rogozin.

Govoreći o saradnji Rusije i Kine po pitanju kosmičkih projekata, Rogozin je najavio i da će ugovor o isporuci ruskih raketnih motora biti spreman za potpisivanje već u decembru. Prema njegovim rečima, radi se o motorima RD-180, koji se koriste u ruskim raketnim sistemima „Zenit“.

Rogozin je sa potpredsednikom kineske Vlade Van Janom razgovarao i o isporukama mikroelektronskih uređaja neophodnih za proizvodnju svemirskih aparata. Pored toga, reči je bilo i o učešću Rusije u izgradnji novog kineskog vozila za kretanje po površini Meseca.

Inače, potpredsednici ruske i kineske vlade otvorili su u Harbinu drugi rusko-kineski sajam „Ekspo“, na kome učestvuje više od 1.200 kompanija iz 40 zemalja širom sveta. Sajam će biti otvoren do 16. oktobra, a tokom trajanja biće potpisano mnoštvo sporazuma i memoranduma.

Takođe, Rogozin i Van Jan dogovorili su se da će naredni sajam „Ekspo“ biti održan u Rusiji, a trenutno se razmatra kom ruskom gradu će ta organizacija biti poverena.


IZVOR: sputniknews.com
Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *