Kina i Rusija osnivaju zajedničku novinsku agenciju

Rusija i Kina osnivaju zajedničku novinsku agenciju koja će raditi u obe zemlje, kao i debatni klub privremeno nazvan Amur dijalog, prenosi “Raša tudej”.

rusija kina

“Osnivanje zajedničke novinske agencije predloženo je na rusko-kineskom forumu koji se održava u Pekingu. Takođe, postoji inicijativa za uspostavljanje ekspertskog panela za stalni dijalog zemalja pacifičkog regiona”, rekao je šef Odbora za medije ruske Državne dume Jurij Šuvalov za dnevnik Izvestija.

Šuvalov je rekao da će oba projekta biti realizovana 2016. godine koja je proglašena godinom ruskih i kineskih medija. On je ocenio da su ruski i kineski mediji “u fazi rasta kvaliteta” i da će novi zajednički projekti doprineti uzajamnom poverenju, adekvatnoj proceni događaja širom sveta i preciznom razumevanju stavova dve zemlje po raznim pitanjima, prenosi RT.

“To se odnosi na čitav spektar pitanja međunarodne politike, ekonomskog razvoja Evroazijskog kontinenta i spajanja Evroazijske ekonomske unije i ekonomskog regiona ‘Put svile’ jer su ta dva projekta razvijena u dve zemlje, ali rade u sinergiji”, dodao je Šuvalov.

Evroazijska ekonomska unija pokrenuta je 2015. kao carinska unija Rusije, Kazahstana i Belorusije. Kasnije su joj se priključile Jermenija i Kirigstan, a veći broj zemalja pokazao je interes za uspostavljanje zone slobodne trgovine sa EEU.

U maju su ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping potpisali sporazum o saradnji u povezivanju razvoja Evroazijske ekonomske unije sa ekonomskim projektom “Puta svile”, uz niz drugih sporazuma iz oblasti energetike, trgovine i finansija.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *