Kina i Iran dogovorili strateško partnerstvo

Kina i Iran su se dogovorili da ojačaju ekonomsku saradnju s ambicijom da ona dostigne nivo od oko 600 milijardi dolara, izjavio je u Teheranu iranski predsednik Hasan Rohani posle razgovora s kineskim kolegom Si Đinpingom.

IZVOR: President.ir

IZVOR: President.ir

Sijeva poseta, prva poseta jednog kineskog predsednika Iranu u poslednjih 14 godina, došla je nedelju dana posle primene nuklearnog sporazuma koji je Iran postigao sa šest svetskih sila, među kojima je i Kina, i koji predviđa ukidanje međunarodnih sankcija Iranu.Kina je poslednjih nekoliko godina, kao važan partner Irana, održavala bliske privredne veze s tom zemljom, ali će kraj sankcija omogućiti dodatno jačanje te saradnje.

Kineski predsednik Si Đinping je istakao da se dve zemlje dosledno uzajamno podržavaju i da će Kina nastaviti saradnju sa Teheranom u oblastima politike, trgovine, izgradnje infrastrukture, energetike, bezbednosti, kao i kulture u okviru inicijative za uspostavljanje ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile za XXI vek.

Predsednik Irana, Hasan Rohani izjavio je da je s kineskim predsednikom potpisao “sveobuhvatni 25-godišnji dokument” o strateškim odnosima.

Privredna razmena između Irana i Kine iznosila je 2014. godine oko 52 milijardi dolara.

Iranski mediji su preneli da se 36 odsto spoljne trgovine Irana odnosi na kinesko tržište, koji je najveći kupac iranske nafte.

Rohani i Si su potpisali 17 dokumenata o saradnji u oblasti energetike. Između ostalih, potpisani su i Memorendum o saradnji u okviru inicijative za uspostavljanje ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile za XXI vek i Deklaraciju o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Kineski predsednik se sastao i s iranskim vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Hameneijem, koji je rekao da Iran neće nikad zaboraviti podršku Kine za vreme sankcija.

Si je s iranskim sagovornicima razgovarao i o terorizmu, nestabilnosti na Bliskom istoku, nauci, savremenoj tehnologiji, kulturi, turizmu, kao i bezbednosti i odbrambenim pitanjima.


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *