Kina i Francuska: Ugovori vredni desetine milijardi evra

Kineski premijer Li Kećijang, koji se od juče nalazi u trodnevnoj poseti Francuskoj, potpisaće pedesetak ugovora sa francuskim preduzećima u vrednosti od više desetina milijardi evra.

Očekivano potpisivanje ugovora podići će ekonomsku saradnju Francuske sa drugom ekonomijom sveta na do sada najviši nivo, prenosi list Liberasion.

Tokom trodnevne posete kineskog premijera, prve u proteklih desetak godina, trebalo bi da bude potpisano najmanje 53 sporazuma – državnih, trgovinskih i industrijskih.

Kako se dodaje u tekstu, kineske kompanije će, između ostalog, sklopiti ugovore sa proizvođačem aviona Erbasom, energetskim gigantom Alstomom, trećom najvećom svetskom kompanijom za prekomorski saobraćaj CMA-CGM, kao i sa energertskom kompanjom Anži (Engie).

634889_chinas-premier-li-keqiang-left-and-french-prime-minister-manuel-vallsap_ff

Kineski premijer Li Kećijang sa francuskim premijerom Manuelom Valsom (IZVOR: AP)

Očekuje se i potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti upotrebe nuklerne energije u civilne svrhe između francuskog EDF i Ereve i kineskih partnera, kao i o trilateralnoj saradnji na izgradnji infrastrukture u Africi i Aziji.

U autorskom tekstu koji je objavio francuski dnevnik Figaro, kineski premijer je izrazio nadu da će početi novo poglavlje u odnosima i međunarodnoj saradnji između Kine i Francuske.

“Važno je da Kina i Francuska imaju stratešku i globalnu viziju i da rade zajedno na jačanju međusobnog političkog poverenja i tradicionalnog prijateljstva”, naveo je Kećijang, dodajući da će zdravi bilateralni odnosi koristiti dobrobiti dva naroda i obezbediti bolje izglede za mir i prosperitet u svetu.

“Pre sedamdeset godina Kina i Francuska su se borile u svetskom antifašističkom ratu”, podsetio je on, dodajući da su “dugi niz godina, one zajedno neumorno radile u korist multipolarnog sveta, demokratizacije međunarodnih odnosa i fer političkog i ekonomskog poretka”.

Kina, koja se suočava sa industrijskim prezasićenjem i usporavanjem domaće potrošnje, nastoji da proširi rad svojih kompanija na međunarodnim tržištima.

Kineski premijer se danas prvo sastao sa svojim francuskim kolegom Manuelom Valsom, a pred kraj dana će večerati u društvu francuskog predsednika Fransoa Olanda u Jelisejskoj palati.


 

IZVOR: Tanjug

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *