Kina gradi nuklearne elektrane u Argentini

Kineska nacionalna nuklearna korporacija (China National Nuclear Corp, CNNC) će finansirati i graditi dve nuklearne elektrane u Argentini prema sporazumu koji se procenjuje na gotovo 15 milijardi dolara.

kina južna afrika

Kineska kompanija će raditi sa argentinskom firmom u državnom vlasništvu, Nukleoelektrikom, na izgradnji četvrtog i petog reaktora u toj južnoameričkoj zemlji, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici CNNC-a.

Ugovor je postignut tokom vikenda na samitu G20 u Turskoj, prenosi agencija AFP.

Argentinska vlada procenjuje da će za taj projekat biti potrebno 15 milijardi dolara, izjavio je ministar privrede te zemlje, Aksel Kisilof, navodi se u saopštenju Ministarstva planiranja kojim je najavljen taj posao.

Kina će obezbediti deo sredstava za finansiranje projekta kroz ulaganja i bankarske kredite po povoljnijim kamatama, dodaje se dalje.

Jedan reaktor će koristiti kanadsku tehnologiju teške vode, dok će drugi biti izgrađen prema tehnologiji Hualong Uan koja je razvijena u Kini, naveo je CNNC.

Kineske državne energetske kompanije pokušavaju da promovišu svoju domaću nuklearnu tehnologiju i sklope energetske sporazume širom sveta, dodaje AFP.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *