Kina gradi džinovsku solarnu elektranu u pustinji Gobi

Međunarodna agencija za energiju IEA očekuje da će Kina prestići Evropsku uniju, SAD i Japan u projektima obnovljivih izvora energije od 2035. godine.

100143907055c8dfb74fbae894565078_v4_big

Međunarodna agencija za energiju IEA očekuje da će Kina prestići Evropsku uniju, SAD i Japan u projektima obnovljivih izvora energije od 2035. godine.

NASA sateliti poslali su fotografije o tome kako Kina ubrzano postavlja solarne panele u pustinji Gobi, nastojeći da izgradi najveću solarnu elektranu na svetu koja će energijom snabdevati milion domaćinstava.

Planovi o izgradnji koncentrisane solarne elektrane (CSP) su u skladu s ambicioznom inicijativom kineske vlade da smanji proizvodnju energije iz fosilnih goriva u zemlji za 20 odsto do 2030, uz smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, prenosi britanski “Independent”.

Procenjuje se da će ova elektrana omogućiti Kini da smanji potrošnju uglja za 4,26 miliona tona godišnje.

Koncentrisana solarna elektrana Delinga prostiraće se na nešto više od 25 kvadratnih kilometara na severozapadu Kine i proizvodiće 200 megavata solarne energije. Kada bude završena, elektrana će imati šest tornjeva od 135 MW, koji mogu da čuvaju toplotnu energiju do tri i po sata.

Prva faza projekta podrazumeva izgradnju dva 135 MW tornja koji će obezbediti energiju za 450.000 domaćinstava.

Ovo je prvi komercijalni CSP projekat u Kini, a do 2020. godine očekuje se da će u toj zemlji u pogonu biti čak tri GW CSP projekta.

Projekat solarne elektrane Delinga trebalo bi da bude završen 2017. godine, a sprovodi se u saradnji kineskih i američkih kompanija u okviru američko-kineskog partnerstva za obnovljive izvore energije koje je uspostavljeno 2009. godine.


IZVOR: Tanjug

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *