Kina duž puta svile gradi 30 elektrana

Kina će izgraditi 30 nuklearnih elektrana u državama duž rute “Jedan pojas, jedan put” do 2030. godine, rekao je predsednik Nacionalne kineske nuklearne kompanije (CNNC) Sun Kin.

IZVOR: Reuters/Kai Pfaffenbach

IZVOR: Reuters/Kai Pfaffenbach

Sun je rekao da ukupno 70 država već planira ili razvija svoje nuklearne projekte, dodajući da se procenjuje da će do 2020. godine u svetu biti izgrađeno još 130 nuklearnih elektrana, prenose Čajna dejli i Sinhua.

“Mi se suočavamo s veoma jakom konkurencijom na međunarodnom nuklearnom tržištu”, izjavio je Sun.

On je dodao da zemlje kao što su Rusija, Južna Koreja, Japan i SAD “agresivno istražuju globalno nuktearno tržište”.

“Jedan pojas, jedan put” obuhvata područja duž “Privrednog pojasa puta svile” i “Pomorskog puta svile za 21. vek”, inicijative koju je predložio predsednik Kine Si Đinping u cilju jačanja regionalne ekonomske integracije i infrastrukturnog povezivanja.

Prema podacima Državne energetske administracije (NEA), Kina trenutno ima 30 nuklearnih elektrana s kapacitetom od 28 miliona gigavati i još 24 jedinica čija je izgradnja u toku.

Nuklearna energija je ekološki bezbednija od drugih energetskih izvora.Takođe, nuklearna energija je, posle energije iz obnovljivih izvora, ekološki najčistija – ne dovodi do zagadjenja padavina, ne ispušta otrovne gasove u vazduh, ne stvara smog i ne dovodi do globalnog zagrevanja, dok ugalj, nafta i gas prouzrokuju te pojave i tokom proizvodnje i tokom transporta. Savremene tehnologije za odlaganje nuklearnog otpada su danas dovedene do savršenstva i ne postoji opasnost od njega, tvrde energetičari i projektanti.


IZVOR: Beta  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *