Kina do sada uložila 2,5 milijardi evra u Srbiju

Uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je Kineskom međunarodnom radiju dao intervju u kom je istakao da će posetom Sija biti otvorena nova stranica bilateralnih odnosa. Dolazak predsednika Sija će biti veoma koristan za Srbiju, ocenio je Nikolić.

srbija kina

On je u intervjuu za Kineski radio internacional (CRI) izneo da su do sada sa kineskim partnerima pripremljena 24 sporazuma za potpisivanje. “Nikada se još nije dogodilo da nam dođe predsednik neke države, a da imamo toliko pripremljenih sporazuma. To nisu samo međudržavni sporazumi, već i sporazumi o investicijama. Na putu smo da potpišemo nekoliko vrlo značajnih ugovora kojima Srbija, konačno, rešava velike probleme svojih preduzeća iz prošlosti. Izgleda da bez kineske strane ne bismo mogli rešiti te probleme,” kazao je Nikolić.

“Sa svojim uspešnim privrednicima, svojom privrženošću Srbiji I odlukom da ova zemlja bude mesto odakle Kina kreće u Evropu, Kina se Srbiji odavno predstavila u najboljem svetlu”, konstatovao je Nikolić.

Najavljujući posetu predsednika Sija, predstavnik za štampu ministarstva spoljnih poslova NR Kine Lu Kang je kazao da će tokom trodnevnog boravka u Beogradu sa srpskim zvaničnicima biti razmenjena i mišljenja o produbljivanju bilateralnih veza, podsticanju inicijative “Jedan pojas jedan put”, kao i drugim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog interesa.

“Obe strane će proširiti uzajamno razumevanje i slaganje. Biće potpisani sporazumi o privredi i trgovini, saradnji u oblasti kapaciteta, finansijskoj kooperaciji i regionalnoj saradnji,” rekao je Kang.

Kineska nacionalna televizija, CCTV, povodom posete Sija, konstatovala je da je Srbija prva zemlja na ovom putu predsednika Kine i važno investiciono odredište za kineske kompanije. Podsećajući da su dve države ušle u strateško partnerstvo 2009, CCTV je ocenila da sve veća kineska ulaganja u Srbiju poboljšavaju infrastrukturu u toj zemlji. Navodeći da je Si prvi predsednik Kine koji će posle više od 30 godina posetiti Srbiju, CCTV ocenjuje da će taj događaj ojačati ekonomske veze između dve države.

Tim povodom je potpredsednica tehničke vlade zadužena za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović, iznela za CCTV da su ukupne kineske investicije u Srbiju između 2,2 i 2,5 milijardi evra i kao primere navela projekat brže železnice od Beograda do Budimpešte, autoput kojim se Crna Gora povezuje sa Srbijom i druge.

“Nadamo se da će još ugovora biti potpisano u mesecima posle posete predsednika Sija,” kazala je Mihajlovićeva.

Ona je ocenila da će ulaganja iz Kine ojačati stratešku poziciju Srbije. Srbija je, pak, voljna da unapređuje saradnju između Kine i 16 zemalja Centralne i istočne Evrope (CEI), dodala je ona.

“Veoma smo zadovoljni što je Kina izabrala Srbiju za partnera, za najvažnijeg saradnika u regionu zapadnog Balkana. Najviše kineskih investicija na Zapadnom Balkanu je završilo u Srbiji. To pokazuje da je Srbija čvorište saradnje Kine i zemalja CEI, te važna zemlja za investiciona ulaganja,” kazala je Mihajlovićeva.

U Privrednoj komori Srbije navode da je Kina jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih i finansijskih partnera Srbije. Saradnja koja je ranije podrazumevala mahom trgovinu, poslednjih godina unapređena je na viši nivo koji obuhvata i velike investicione, energetske i slične projekte. Poslednja velika kineska investicija u Srbiji, koja je usledila nakon zvanične posete srpske delegacije NR Kini u novembru 2015, a koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, jeste potpisivanje ugovora o kupovini “Železare Smederevo” kineskom “Hestilu” za 46 miliona evra.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang je za Kineski međunarodni radio (CRI) izjavio da se sada između dve države ostvaruje saradnju koja se ne odnosi samo na saobraćajnu infrastrukturu. Kineska kompanija CMEC gradi termoelektranu u Srbiji, a “Hestil” je 18. aprila potpisao ugovor o kupovini Železare Smederevo. “Huavej” učestvuje u rekonstrukciji telekomunikacione infrastrukture u Srbiji.

“Polako smo ušli u sve te oblasti i vidimo dobru perspektivu. Osim toga, kineska kompanija CRBC potpisala je sporazum sa Gradom Beogradom o izgradnji industrijske zone, ne samo za kineske nego i druge kompanije. Srbija dosledno podržava izgradnju ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile i želi da postane tačka oslonca tog projekta u Evropi,” kazao je ambasador Li.

Prema PKS, U 2015. godini, na listi 168 tržišta, na koja je Srbija plasirala robu, Kina je bila na 43. mestu, a na listi zemalja od kojih je Srbija uvezla robu, među 201 zemljom, Kina je bila na četvrtom mestu. U ukupnom izvozu iz Srbije u 2015. godini, Kina je učestvovala 0,1 odsto, a u ukupnom uvozu sa 7,3 odsto.

U prošloj godini trgovinska razmena između dve zemlje iznosila je oko 1,56 milijardi dolara. Ukupan izvoz Srbije u Kinu u 2015. iznosio je 20,56 miliona dolara, a vrednost uvoza je bila 1,54 milijarde.

U prva četiri meseca 2016, došlo je do povećanja trgovinske razmene za 2,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa 489,6 miliona dolara, na 503,9 miliona. Izvoz je u porastu 22 odsto, a uvoz beleži rast od 2,7 odsto.

Kina i dalje izvozi značajno više nego firme iz Srbije. No, poznavaoci ekonomskih prilika tvrde da je šansa da srpski izvoz u drugu najveću privredu na svetu bude dodatno povećan pre svega u poljoprivredi, jer su, kako tvrde, kineski partneri zainteresovani za srpske žitarice, meso, semensku robu, zatim smrznuto voće, vino. Sa druge strane, veći broj proizvođača iz Srbije iskazao je u prethodnom periodu interes za izvoz mesa i proizvoda od mesa, mlečnih proizvoda i hrane za bebe na kinesko tržište.


IZVOR: Danas (Autor: Borisav Korkodelović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *