Kina će pokazati svoja najveća dostignuća u sferi raketne tehnologije

Kina će u bliskoj budućnosti pokazati svoja najveća dostignuća u sferi raketne tehnologije. Ona će moći da zadrži Ameriku na pristojnom rastojanju u slučaju vojnog konflikta, piše list „Nešenel interest“.

WireAP_85a363004dfa47209a8e931685be7602

IZVOR: ACB News

Kako je saopštio kineski list „Global tajms“, Kina je na probi parade u čast 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu predstavila nekoliko vrsta najnaprednijeg naoružanja. Po mišljenju lista „Nešenel interest“, oni bi mogli da budu pokazani na svečanosti koja će biti održana početkom septembra.

Tokom probe vojne parade pokazana je tajna balistička raketa srednjeg dometa „Dunfeng 26“ (DF 26) i interkontinentalna balistička raketa „Dunfeng 5“ (DF-5). Dužina leta „Dunfeng 26“ dostiže američku stratešku vojno-morsku bazu „Guam“, dok je „Dunfeng 5“ najjača kineska raketa, piše list, pozivajući se na reči pukovnika iz koledža Drugog artiljerijskog korpusa Narodno-oslobodilačke vojske Kine  Šao Jung Lina.

Svi očekuju pokazivanje „ubice nosača aviona“ — DF-21D, prve i jedine u svetu protivbrodske balističke rakete koja je bila pokazana tokom probe. Ova raketa predstavlja osnovu kineske strategije blokade određene zone, koja je između ostalog usmerena i na stvaranje uslova za američku zonu, a po kojima je nemoguće bez problema pomerati zone borbenih dejstava i premeštanje unutar nje. Po mišljenju eksperata, DF-21D bi mogla kardinalno da promeni tok budućih vojnih akcija, navodi „Nešenel interest“.

Kina nije izvodila određene vrste testiranja sve dok je postojala sumnje da li je sistem DF-21D u potpunosti funkcionalan. Ipak, već sada je očigledno da će ova raketa postati izazov za vojno-pomorsku snagu SAD u Aziji, „čim bude bila spremna za korišćenje u vojnim operacijama“, piše list.


IZVOR: sputniknews.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *