Kina će plaćati smanjenje emisije elektrana

Kina planira da u toku sledeće godine ponudi finansijski podsticaj onim elektranama na ugalj, koje najmanje zagađuju životnu sredinu.

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

U izjavi Kineske nacionalne komisije za razvoj i reforme se ističe da će od 1. januara iduće godine, ugljeni generatori koji emituju zagađivače ispod maksimalnog dozvoljenog nivoa generatora na prirodni gas, dobiti vladinu finansijsku nagradu po kilovat-satu proizvedene električne energije, a lokalne vlasti će snositi obavezu za praćenje nivoa emisije.

U izjavi se ističe, da će generatori na ugalj koji su instalirani pre 2016.godine, dobiti 0,01 juana po kilovat-satu električne energije koje ostvaruju, dok će oni instalirani nakon 2016. dobiti pola tog iznosa.

Ove mere su preduzete usled dugotrajne jake koncentracije smoga u severnom delu Kine, koji ima za posledicu ograničenje saobraćaja i prometa, zatvaranja gradilišta i škola i drugi niz mera.

Ugalj je glavni razlog koji dovodi do zagađenja vazduha, a 2. decembra ove godine, kineski državni savet je odlučio da poboljša i unapredi rad 60 odsto elektrana na ugalj širom zemlje, kako bi se smanjili zagađivači sledeće godine.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Vang Ping)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *