Kina: 35 miliona žrtava japanske invazije?

U Kini je bilo više od 35 miliona žrtava, vojnika i civila, tokom 14-godišnje japaske invazije u prošlom veku (od proleća 1931.), piše danas Čajna dejli, objavljujući podatke najnovijeg istraživanja.

Prema tim navodima, u toku japanske invazije poginulo je 3,8 miliona vojnika Kine.

Analiza takođe pokazuje da je, računajući po kursu iz 1937. godine, uništena imovina vredna 100 milijardi dolara, dok je indirektni ekonomski gubitak vredan 500 milijardi.

japan-vojnici-drugi-svetski-rat_660x330

IZVOR: wikipedia.org

Nove brojke o gubicima Kine u ljudstvu i imovini, kao i novo istraživanje o doprinosu Kine pobedi u Drugom svetskom ratu objavljeni su na konferenciji za novinare u državnoj kancelariji za informisanje.

Prema tim podacima, kineska vojska je ubila, ranila, ili zarobila više od 1,5 miliona japanskih vojnika tokom rata.

Brojke se nalaze u drugom delu istraživanja, koje je sproveo Centar za istorijska istraživanja Centralnog komiteta Kominističke parije. Istraživanje je početo 2004. godine, a učestvovalo je više od 600.000 ljudi.

Prema oceni nekih istraživača Centra, ovaj posao je započet kasno, decenijama kasnije nego što je trebalo.

“Imamo odgovornost da kažemo potomstvu jasne činjenice o ratu”, kazao je Li Džongđije, nekadašnji zamenik direktora istraživačkog centra.

Direktor Instituta za modernu istoriju Vang Đianlang rekao je da ovo istraživanje pokazuje da Kina nije samo branila svoju domovinu, već i bezbednost drugih zemalja.

“Otpor Kine je pružio dragoceno vreme drugim antifašističkim zemljma da se pripreme, uključujući Sovjetski Savez, SAD i Britaniju”, kazao je Vang.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *