JDP na festivalu komedije u Šangaju

Posle velikog uspeha proteklog avgusta u Pekingu, ansambl JDP-a 27. i 28. oktobra učestvovaće sa predstavom „Uobraženi bolesnik” na Internacionalnom festivalu komedije u Šangaju. Ansambl predstave “Uobraženi bolesnik” u režiji Jagoša Markovića danas je otputovao u Kinu.

IZVOR: story.rs

IZVOR: story.rs

Ove godine, prvi put, u okviru XVII Internacionalnog umetničkog festivala u Šangaju biće održan Internacionalni festival komedije na kome će učestvovati 15 predstava iz Francuske, Indije, Australije, Finske, Srbije i Kine.

Uobraženi bolesnik će 27. oktobra, izvođenjem na sceni pozorišta Daguan, otvoriti Festival koji traje do 7. novembra. Festival se održava u devet šangajskih pozorišta.

Predstava Uobraženi bolesnik je u avgustu imala tri izvođenja na Internacionalnom festivalu Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta. Jugoslovensko dramsko pozorište je prvi srpski teatar koji je gostovao u Kini a za narednu godinu planirana su gostovanja još dve predstave u Pekingu.

– Poziv za gostovanje na festivalu komedije u Šangaju usledio je tokom našeg boravka u Pekingu. Ovo je naše drugo gostovanje u Kini u kratkom vremenskom periodu. Nadamo se da ćemo ponoviti pekinški uspeh i u Šangaju. Ujedno, dobili smo poziv da 2016. godine sa nove dve predstave gostujemo u Pekingu. Nadamo se da ćemo tokom naredne godine pozvati Pekinško narodno pozorište da gostuje na sceni
JDP-a – kaže Tamara Vučković Manojlović, direktorka JDP-a.

Sa ansamblom predstave „Uobraženi bolesnik”, u kome su Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević i drugi, na gostovanje u Kinu putuje i Jagoš Marković koji ne krije zadovoljstvo zbog lepog prijema u jednoj sasvim drugačijoj kulturnoj sredini:

– Raduje me poziv da posle festivala u Pekingu nastupimo i u Šangaju. To je lepa potvrda kvaliteta naše pozorišne umetnosti. Da Molijerov tekst igramo danas, ovde u Beogradu, posle toliko vekova, da funkcioniše teatar, da potom idemo u daleku Kinu, u drugu civilizaciju! To je zaista nešto što i onome ko je posumnjao u moć pozorišne igre, a ja nisam nikad ni na tren, zaista vraća veru. A nama koji smo darovani verom, samo daje radost i jača je. Nadam se da će i u Šangaju biti lepo kao u Pekingu.


IZVOR: Politika/Story Pripremila: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *