Istorijski sporazum: Kina i Australija otvorile granice

Australija i Kina potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini nakon decenije pregovora, pruživši podsticaj privrednom rastu i zapošljavanju kroz ukidanje carina.

Dokument su potpisali najviši zvaničnici dve države, okončavši dugotrajne i često teške pregovore, prenosi agencija Frans pres.

D

Australijski premijer Tony Abbott, kineski ministar privrede Gao Hucheng i australijski ministar trgovine Andrew Robb na ceremoniji potpisivanja istrorijskog sporazuma 17. juna 2015. godine u Kanaberi (IZVOR: Reuters/Lukas Coch)

Kina je najveći trgovinski partner Australije, a bilateralna trgovina između dve zemlje premašuje 123 milijarde dolara godišnje. Prema novom sporazumu, više od 85 odsto australijskih proizvoda stizaće na kinesko tržište bez carina, a taj procenat će u narednim godinama porasti na 95 odsto.

Budući da Australija ima slične sporazume sa Japanom i Južnom Korejom, veliki deo njenog ukupnog izvoza će uskoro biti oslobodjen carina.

Australijske kompanije se trenutno suočavaju sa carinama i do 40 odsto pri izvozu u Kinu, a prema sporazumu će tarife na gotovo sve sirovine i energetske prozivode biti ukinute. Takođe će biti ukinute carine na poljoprivredne prozivode, uključujući vino, meso, morske i mlečne prozivode.

Australija će, zauzvrat, ukinuti postojeće carine od pet odsto na uvoz kineske elektronike i bele tehnike.


IZVOR: TANJUG

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *