Internacionalizacija juana će imati dugoročne pozitivne efekte

Nastavak internacionalizacije kineskog juana imaće dugoročne pozitivne efekte za kineske korporacije, prema proceni Fič rejtinga.

Izvršni odbor MMF-a odlučio je da uključi kinesku valutu juan u svoju korpu Specijalnih prava vučenja (SDR), što predstavlja prekretnicu u globalnom maršu valuta i znak je poverenja u kineske finansijske reforme.

juan kina internacionalizacija

Brz rast juana u stranim fondovima i korišćenje juana u prekograničnim plaćanjima verovatno će smanjiti troškove valutne razmene na dugi rok, navodi Fič.

Juan je postao peta globalno najviše korišćena valuta za prekogranična plaćanja, prema podacima od septembra, a pre samo tri godine bio je na 14. mestu. Juan se sada najviše koristi unutar regionalnih plaćanja u azijsko-pacifičkom regionu, prema Fiču.

Rast učešća međunarodnih institucionalnih investitora na domaćem tržištu može da ojača svest investitora o pitanjima korporativnog upravljanja. To uključuje veću transparentnost i pravnu zaštitu – oblasti u kojima bi poboljšanja bila pozitivan kredit za kineske korporacije, dodaje Fič.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *