Interesovanje Kine ojačava geopolitičke pozicije Srbije

Dogovori koji su postignuti u Kini u oblasti ekonomije imaju veliki značaj, kaže profesorka FPN Dragana Mitrović.

Ona smatra da interesovanje Kine, kao jednog velikog globalnog ekonomskog igrača, povećava i ojačava naše geopolitičke pozicije i ulaganja u Srbiju.

Dravnici na pocetku samitaMitrović, koja je direktorka Centra za studije Azije, je rekla da su neki od postignutih dogovora finalizacija već započetih pregovaranja o investiranju, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, a da bi eventualno kinesko učešće kao suvlasnika Železare Smederevo unapredilo njenu prozivodnju, čime bi ona postala deo velikog poslovnog ciklusa globalno prisutne kineske korporacije.

Kako je navela, to je dobra poruka svetu i drugim investitorima da je Kina kao možda trenutno i najveći globalni svetski investitor zainteresovana i voljna da kreditira i da ulaže u našu zemlju i omogući velike investicije.

To, dodala je, znači da Kina ima poverenje u budućnost ekonomije Srbije i da je vidi integrisanu u regionalne i velike projekte koje je inicirala pre godinu, dve.

“Sve je to dobro u smislu da otvara nove investicione cikluse, da predstavlja građenje infrastrukture kao što je saobraćajna infrastruktura koja je temelj i oporavka ekonomije i njenog budućeg razvoja”, kaže Mitrović.

Navodi i da bismo voleli da vidimo mnoge manje i srednje kineske kompanije koje bi onda došle za ovim gigantima i takođe investirale u našu ekonomiju, što bi dovelo do otvaranja radnih mesta.

“Mi treba da iskoristimo ovu klimu i da privučemo još neke druge kineske investitore jer kada Kina ulaže u neku ekonomiju i pokazuje da ima poverenje u budućnost te ekonomije, to je odlična poruka i za druge investitore. Interesovanje jednog velikog globalnog ekonomskog igrača kao što je Kina povećava i ojačava geopolitičke pozicije Srbije. Postoji značajno interesovanje Rusije, ali i nekih drugih zapadnih investitora. To samo može da jača našu poziciju koja je oslabljena nizom događaja u ekonomiji i politici u prošloj deceniji”, zaključila je Mitrović.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *