Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupao u Tjanđinu

Muzičari Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije su početkom januara boravili u kineskom gradu Tjanđinu, gde su se predstavili u gotovo svim muzičkim disciplinama.

Nakon nastupa sa kolegama u Simfonijskom orkestru Tjanđina, koji je predvodio Muhaj Tang, nekadašnji šef-dirigent Beogradske filharmonije, ansambl je 9. januara održao resital u velelepnoj koncertnoj dvorani ovog grada.

gudacki kvartet srbija kina

Muzičari Gudačkog kvarteta su za kolege iz kineskog orkestra održali i dvodnevni masterklas.

Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo), su na poziv Muhaja Tanga predvodili grupe gudačkih sekcija Simfonijskog orkestra Tjanđina. Pod palicom nekadašnjeg šefa-dirigenta izveli su “vatreni repertoar” – “Žar pticu” Stravinskog, Hajdnovu Simfoniju “Vatra”, De Faljin “Vatreni ples” i Vangov “Festival baklji”.

“Naći se na čelu simfonijskog orkestra petnaestomilionskog grada Tjanđin u Kini, nije bio ni malo jednostavan, ali je po svemu bio jedinstven zadatak. Spoj dve civilizacije kroz muziku i druženje, doneo je neočekivanu i sasvim drugačiju interpretaciju poznatih autora ‘zapadne’ muzike kao što su Hajdn, De Falja, Stravinski. Uz dvodnevni masterklas na kome smo radili sa kolegama, naše gostovanje se pretvorilo u slavlje različitosti, ali i sličnosti suštinskih potreba i težnji umetnika, ma gde postojali i stvarali”, rekla je violinistkinja Jelena Dragnić.

Gudački kvartet Beogradske filharmonije je na izuzetno posećenom resitalu izveo Despićevu “Počasnicu Stevanu Mokranjcu”, Mocartov Kvartet br. 15 i Ravelov Kvartet u F-duru.

I violončelista Aleksandar Latković prepun je utisaka sa ovog putovanja: “Kakav je osećaj prepoznati, po prvi put pred publikom u Tjanđinu, muzički izraz i ton svog kvarteta, tumačiti Mokranjčeve citate i zapadnjačku klasiku koju s pravom smatramo svojom, i uživati u akustici novoosvojene koncertne dvorane u ‘dresu’ svog orkestra i grada? Skoro olimpijski!”

Gudački kvartet Beogradske filharmonije je osnovan 2011. godine. Muzičari aktivno nastupaju u zemlji, a uspešno grade međunarodnu karijeru. Gostovanju u Kini prethodilo je učešće na prestižnom festivalu “Abu Dabi Klasiks”, u okviru kojeg su održali dva koncerta. Lepota njihovog muziciranja zabeležena je i na CD izdanju, snimljenom 2014. godine.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *