Gradovi sa najboljom kuhinjom u Kini (FOTO)

Koja su to mesta koja imaju najbolju kuhinju u Kini?

Ako ste došli u Kinu upravo s namerom da isprobate najbolje iz njihove jedinstvene kuhinje u isto tako jedinstvenom ambijentu, koja mesta treba da posetite? Naravno, hrana je samo jedan deo iskustva koji Kina pruža, upravo ono sto posetioci traže, i ako posetite neka od navedenih mesta, moći ćete da uživate u divnom pejzažu koji ova zemlja nudi u trenucima kada ne degustirate nesto iz njhove kuhinje.

kineska kuhinja

Čajna Hajlajts agencija je spremila asortiman sa rutom kineske kuhinje, obuhvatajući najpopularnije destinacije za posetioce koji su naročito zainteresovani za degustaciju autentične orijentalne kuhinje.

1. Hong Kong

Kantonsko kulinarstvo je rasprostranjeno svuda po svetu i najsličnije je ukusu hrane koja se sprema u restoranima brze kineske hrane. Ovo kulinarstvo je najsladje od osam kineskih kulinarskih stilova i najsličnije je ukusu Zapada. Hong Kong nudi ovaj kulinarski stil, zajedno sa morskom hranom, kao i dim sum (čaj i lagani obrok, naročit za Hong Kong).

Hong Kong, kao jedan bogat međunardoni grad, poseduje restorane koji nude visoko kvalitetnu hranu iz mnogih zemalja sveta, pre svega kuhinju Japana, Koreje i Britanije.

kineska kuhinja hong kong2. Peking

Pekinška patka, ili jednostavno pečena patka je izvanredan klasik medju kineskom hranom. Ne mozete naći boje spremljenu pečenu patku do one u Pekingu, gde je nastala kao carsko jelo. Kvanjude restoran služi gozbu sa patkom na jedan raskošan i izučen nacin. Pekinška kuhinja je jedinstvena sama po sebi, nazvana i Jing kuhinja.

Na severu Kine, pšenica je najznačajnija hrana, čak znacajnija od pirinča jer se ogroman broj pšenicnih proizvoda konzumira, kao sto su palačinke, rezanci, peciva na pari i knedle. Takodje, je dosta zastupljeno i kuvano jelo u severno-istocnom stilu.

Mongolski lonac je jos jedan klasik medju jelima, koji treba probati u Pekingu, udaljenom samo 250km (160milja) od Unutrasnje Mongolije, ili pak 500 kilometara (300mija) od Hohota.

kineska kuhinja peking3. Čengdu

Čengdu je prestonica provincije Sičuan, koji daje svoje ime začinjenom i istovremeno veoma popularnom kineskom stilu kuhinje. Kineska Sičuan hrana treba biti inovativna. Previse je ljuta cak i u malim kolicinama, ali ako volite čili, ovo ce biti pravi raj za vas.

Standardna jela koja treba probati ovde su Sičuanski lonac, piletina Kung Pao kao i jelo Mapo tofu. Čungking je takodje izvanredan grad u kome treba probati sičuansku kuhinju.

kineska kuhinja cengdu4. Turpan

Bilo koji muslimanski, severozapadni deo je savršen izbor da se probaju pečeno jagnje i ručno izvajani rezanci jer je ovo mesto odakle pomenuta jela i potiču. Takodje, ne propustite sinkjangski  ‘veliki pljosnati hleb’,  lokalno poznat i kao  nang (/nung/).

Turpan, nadmašuje Urumči, prestonicu Sinkjanga kada je hrana u pitanju, zato sto ima odlicno lokalno uzgajano sušeno voće u jednom gotovo seoskom uredjenju. Mali gradski restorani i prodavnice obezbedjuju mirnu i jedinstvenu atmosferu pre nego najveći gradovi u Centralnoj Aziji.

kineska kuhinja turpan5. Sjamen

Za odličnu morsku hranu i jedinstvena slatka i istovremeno slana jela, treba posetiti Sjamen.

Fuđenska kuhinja, razvijena u Fuđenskoj provinciji na Pacifiku, poznata je po svojim začinima i supama.
Aktrakcije koje se nalaze u Sjamenu, čine ovaj grad najzanimljivijim gradom u Fuđenu.

kineska kuhinja sjamen6. Guangdžou

Guangdžou (davno poznat kao Kanton) i drugi gradovi usća Biserne reke, kao sto je Šendžen, su dobra mesta za degustaciju Kantonske hrane.

Guangdžovski specijaliteti uključuju belo pileće meso i pečeno prase, isto kao i prolećne rolnice i slatka i slana jela.

kineska kuhinja guandzou7. Makao

Za neobičan miks portugalskog i kineskog stila kuhinje, treba otputovati u Makao. Ova mala bivsa kolonija ima meni dovoljno drugaciji i isto tako ukusan da treba biti na listi mesta koja ćete posetiti.

Nalazi se u zoni kantonske kuhinje.

makao kineska kuhinja8. Si’an

Si’an svakako treba biti deo liste po svojim carskim gozbama, ukljucujući mnoga egzotična mesna posluženja, poput mesa kamile i magarca, koja mozete jesti dok gledate šou Tang Dinastije.

Si’an je reprezentativno mesto za severozapadni stil kuhinje, koji je zapravo dosta sličan severno-istocnom stilu, predstavjen od strane pomenutog Pekinga, gde su rezanci prisutniji ali sa manjom količinom lepinja i knedli.
Landžou je najpoznatiji po svojim izvajanim rezancima.

sian kineska kuhinja

Jos neki od gradova sa zanimljivom kuhinjom

Tih top osam gradova sa pomenutom kuhinjom obuhvataju krug najbolje kineske hrane i njih uglavom favorizuju strani degustatori. Veci deo kineske etnične manjine po pitanju hrane kao i manje poznati kulinarski stilovi su uglavnom ukusa koji se stekao vremenom.

Najveca raznolikost kineske manjine je ugavnom na jugu.  Kljucni gradovi su Kaili, Kuenming, Guejlin, Hisuangbana, itd.
Pogedajte najbolje kineske manjinske gradove.

Pored manjinske kuhinje, gradovi na Hajnan ostrvu kao sto su Hajkoua i Sania imaju sveže tropsko voće i odlične morske plodove.

kineska kuhinja morski plodoviTibetska kuhinja je najmanje dostupna od svih kineskih kuhinja, ali pored Lasa i drugih gradova koji predstavljaju krov sveta, tibetska kuhinja se moze naći u mestima poput Luojang, Dikuing, Dali u Junanu i u Jiuzhaigou u provinciji Sičuan.

Pet provincija u Centralno i Istočnoj Kini daju svoja imena za pet manje poznatih od osam kineskih regionskih kulinarskih stilova, koji nisu pomenuti na prethodno navedenoj listi:
Lu kuhinja (Sandung kuhinja), Su kuhinja (Jiangsu kuhinja),  Zhe kuhinja (Zhejiang kuhinja). Hui kuhinja (Anhui kuhinja), i Hiksang kuhinja (Hunan kuhinja).

Posetite njihove prestoničke gradove (Jinan, Nanjing, Hangdžou, Hefej i Čangsa) kako biste okusili ove kulinarske stilove.


Prevela za portal SRBIJA I KINA: Jelena Strainović

IZVOR: chinahighlights.com

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *