Građevinski poduhvati u Južnom kineskom moru ne podrivaju bezbednost regije

Kina je odbacila ocene američkog sekretara za odbranu Eša Kartera da građevinski poduhvati te zemlje na ostrvima u Južnom kineskom moru podrivaju bezbednost azijsko-pacifičkog regiona, prenosi danas list Čajna dejli.

“Kineski građevinski radovi u Južnom kineskom moru potpadaju pod suverena prava Kine i njene aktivnosti su zakonite, razumne i opravdane”, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Eš Karter je izjavu na račun Kine dao juče, na godišnjem skupu Šangri-La dijaloga u Singapuru.

allenwestrepublic
Južno kinesko more nije američka briga, i zato SAD treba da postupaju razborito i poštuju napore zemalja regiona da održe mir i stabilnost, rekao je predstavnik za štampu kineskog ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, suverentitet Kine, njena prava i interesi u Južnom kineskom moru se konzitentno potvrđuju sa svakom kineskom vladom; imaju dugu istoriju, snažnu istorijsku i pravnu osnovu, pa im nije potrebno osnaživanje kroz građevinske poduhvate na ostrvima i koralnim grebenima.

“Kineski građevinski radovi na ostrvima Nanša u potpunosti potpadaju pod suverenitet Kine. Oni su zakoniti, opravdani i razumni, i ne oštećuju niti pogađaju neku drugu zemlju”, rekao je kineski portparol i dodao da je cilj radova jačanje funkcionalnosti pojedinih ostrva i da je svrha kako odbrambena tako i civilna.


IZVOR: BETA

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *