Fransis Vud: Da li je Marko Polo išao u Kinu?

Čuveni moreplovac Marko Polo verovatno nije stigao dalje od Crnog mora! Ovu smelu tezu iznela je pre deset godina Fransis Vud, šefica Kineskog odeljenja pri Britanskoj biblioteci, u knjizi “Da li je Marko Polo išao u Kinu”. To je argumentovala činjenicom da nigde nije pomenuo običaje stezanja ženskih stopala, Kineski zid, čaj, kaligrafiju…

1000509261001_1170582480001_Bio-Biography-Marco-Polo-LF

Fransis Vud je još dodala da u imovini koju je Polova porodica ostavila ne postoji nijedan predmet iz Kine.

S ovom tezom se slaže i Danijel Petrela, arheolog iz Napulja, vođa ekspedicije u Japanu, koji ukazuje na netačnosti u opisu planirane invazije Kublaj-kana na Japan 1274. i 1281. godine.

Naime, Petrela navodi da Marko Polo brka detalje iz događaja koji se desili u razmaku od sedam godina. Podsetimo, 1298. u jednom zatvoru u Đenovi pisac po imenu Rustičeli iz Pize saslušao je uzbudljivu priču venecijanskog trgovca Marka Pola i po njegovom diktatu napisao “Opis sveta”. Polo mu je ispričao da je proveo 17 godina u službi Kublaj-kana, unuka slavnog Džingis-kana.

Originalni rukopis je izgubljen, a planetom kruži više od 150 kopija s različitim detaljima. U svakom slučaju, Marko Polo je u istoriju ušao kao hroničar koji je srednjovekovnom Zapadu ostavio jedno od najzanimljivijih svedočanstava o Dalekom istoku.

Po tumačenju pomenutih skeptika, Marko Polo nikad nije bio u Kini, a svoje uspomene je pričao na osnovu pripovedanja putnika koji su zaista posetili Zemlji izlazećeg sunca.


IZVOR: vesti-online.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *