Filipini žele da oklevetaju Kinu

„Prigovori oko teritorijalnih voda u Južnom kineskom moru, koje neke zemlje danas iznose, ne tiču se nečega što se dogodilo nedavno niti se tiču Kine”, rekao je Vang Ji, ministar spoljnih poslova Kine, na Kongresu za saradnju zemalja Istočne Azije.

index

Ministar spoljnih poslova NR Kine, Vang Ji

Kineski ministar je rekao da Kina izvodi radove na jednom od Nanša ostrva u Južnom kineskom moru kako bi unapredila radne i životne uslove stanovništva tog ostrva. Vang je ministre ostalih zemalja Istočne Azije obavestio da je do kraja juna završena melijoracija zemljišta na ostrvu i da je sledeći korak izgradnja pratećih objekata. To uključuje svetionik, meteorološku stanicu, centar za pomorska istraživanja i drugo.

„Kada izgradnja bude gotova Kina će otvoriti te objekte za sve zemlje regiona. Kao najveća primorska zemlja u regionu Kina ima mogućnosti da to uradi”, naglasio je Vang.

On je rekao da je zahtev za arbitražom, koji su izneli Filipini pokušaj da se Kina okleveta pred međunarodnom zajednicom.

„Želim da odgovorim činjenicama. Prvenstveno rešavanje međusobnih sporova zemalja kroz dijalog je sadržano u Povelji UN i međunarodna je praksa”, kazao je Vang „Još važnije, isto to je navedeno u Deklaraciji povezanih zemalja u Južnom kineskom moru. I na kraju, Kina je predložila Filipinima da otpočnemo razgovore, ali njihova vlada do danas odbija naš predlog”.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Radosav Berbatović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *