EU sprečava prodaju Železare Smederevo kineskim investitorima

Evropska komisija ima svoja standardna pravila. Oni očekuju da svaka zemlja članica i svaka zemlja na putu evrointegracija ponudi jednak tretman svim učesnicima na tržištu. Ona ta pravila primenjuje na sve članice i primenjivaće ih i u Srbiji – rekao je juče ministar finansija Dušan Vujović, odgovarajući na pitanje o razlozima zbog kojih Srbija mora da traži dozvolu Evropske unije da bi Železaru Smederevo prodala kineskom investitoru.
zelezara_620x0
Prethodno je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je privatizacija Železare pri kraju, ali da će njen ishod zavisiti od saglasnosti EU.

On je obrazložio time da je “zbog državne pomoći i drugih pitanja koja se postavljaju pred Srbiju”, potrebna dozvola EU. Koja su to druga pitanja, i o kakvoj se državnoj pomoći radi, kada je Srbija još prošle godine zvanično u potpunosti prestala da pomaže Železaru, ni premijer ni ministar nisu pojasnili.

– Očekujemo podršku EU, a ako je ne dobijemo, bićemo u ozbiljnom problemu… Nama ne trebaju njihove pare, već samo dozvola da kineski proizvođač može da radi u Srbiji i prodaje čelik na evropskom tržištu – rekao je premijer.

U tom delu je možda i ključ.

Kako za Danas kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Evropska komisija je nedavno i pisala Kinezima, žaleći se da je njihov čelik suviše jeftin, zbog čega ne želi da se njihovi proizvođači pojavljuju na evropskom tržištu.

– To je naravno u neskladu sa tržišnim ponašanjem. Jer, kada su evropski proizvodi bili jeftiniji i prodavali se u Kini, to je nazivano slobodnim tržištem, a sada kada je obrnuto, to se naziva dampingom. Bilo bi jako loše ako bi Srbija morala iz tog razloga da odustane od dogovora sa Kinezima. Naš problem je što na ovom stepenu približavanja EU, ponekad moramo da budemo veći katolici od pape, to jest što nas primoravaju da se ponašamo u skladu sa pravilima koja ne poštuju ni punopravne članice EU – dodaje Savić.


IZVOR: Danas (Autor: A. Milošević)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

4 thoughts on “EU sprečava prodaju Železare Smederevo kineskim investitorima

  1. АЛООО, КАКВА ДОЗВОЛА?! НЕШТО НАМ НИСУ РЕКЛИ ДА СМО КОЛОНИЈА !!!!

  2. Дали на овоме свету има веће будале од овог тупавог Вучића. Толико поцењује Србски народ да му се и породица забрињава….

  3. Влада ЕУ је Европска комисија ,а Р.Србија није у ЕУ… На ЕУ путу је и Турска и тоооооо и ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *