Etno ansambl iz Pekinga nastupio u Kragujevcu

Kragujevčani su imali jedinstvenu priliku da prisustvuju koncertu mongolskog etno ansambla iz Pekinga pod nazivom “Ih cecn”.

Oni su učesnici 47. BEMUS-a, a njihov koncert u Narodnom muzeju u Kragujevcu organizovan je u saradnji sa ambasadom Narodne republike Kine u Srbiji.

IZVOR: rtk.co.rs

IZVOR: rtk.co.rs

Članovi etno ansambla iz Pekinga odrasli su na pašnjacima Unitrašnje Mongolije. Od detinjstva su počeli da uče da sviraju morin hur, mongolski tradicionalni gudački instrument i druge instrumente narodnih umetnika. Interesantno je da su svi dobili i akademsko zvanje, a zatim počeli profesionalne karijere.

U okviru kulturne saradnje dve zemlje i dva grada, Pekinga i Kragujevca, ovdašnja publika imala je priliku da upozna novu generaciju mongolskih izvođača.

Članovi ansambla “Ih cecn” nastupali su na centralnoj kineskoj televiziji i osvajali nagrade na prestižnom nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Uz njihove izuzetne veštine na gudačkim i trzačkim instrumentima, moglo se čuti i kako zvuči kumi, specifičan tip grlenog pevanja.

Mongolski izvođači pružili su publici vrhunsko izvođenje i duboku muzičku osećajnost.


IZVOR: rtk.co.rs

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *