Erhu – kineska violina (VIDEO)

Erhu (二胡èr hú) je muzički instrument sa 2 žice koji je zapadnjacima poznat kao kineska violina. Erhu je jedan od najpopularnijih tradicionalnih kineskih muzičkih instrumenata koji koriste razne etničke grupe Kine. 
Prvo se pojavio na severnoj granici u toku Dinsatije Tang i ima više od hiljadu godina istorije. U to vreme, Erhu je bio znan kao “Huqin”, što bukvalno znači “Hu Violina”. Poetičar Dinastije Tang, Cen Sen je napisao sledeće:

zhōng jūn zhì jiǔ yǐn guī kè hú qín pí pá yǔ qiāng dí
中军置酒饮归客,胡琴琵琶与羌笛。
Komandir je ponudio vino da bi zabavio vojnike koji su se vraćali sa granice,
uz banket idu huqin, pipa i qiang frule sačinjene od bambusa.

Ono što je Cen Sen napisao je dokaz da je huqin postao popularan u toku Tang Dinastije.

erhu-kineska-violina

Erhu je instrument sa dugom drškom i drvenim burencetom, ima 2 žice. Jedna strane njegovog muzičkog burenceta je prekrivena zmijskom kožom. Zvuk odzvanja između srednjeg vokala i soprana i ima slične emocionalne i izražajne kvalitete poput ljudskog glasa.

[èr hú]二胡 Erhu
[yuè qì] muzički instrument
[yīn yuè] muzika

Erhu se na sceni prvi put kao solo instrument pojavio 1920-e godine zahvaljujući poznatim erhu solistima Hua Yanjun (njegov nadimak je bio Blind-A-Bing) i Liua Tianhua. Pre ovoga, Erhu je bio više korišćen na koncertima narodne muzike ili kao pratnja narodnoj muzici i operi. Daleko najpopularniji predstavnik solističkih komada Erhua uključuju “二泉映月(èr quán yìng yuè) “Odraz meseca” koji duševno inspiriše i “江河水(jiāng hé shuǐ) “Rečna voda” koja je tužna i srceparajuća.


Prevela za portal SRBIJA I KINA: Tamara Đuračić 

IZVOR: english.cri.cn

NAPOMENA:Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *