Ekonomski sporazumi Srbije i Kine

Kina je početkom ove decenije postala druga po veličini nacionalna privreda u svetu, posle SAD, a istovremeno je i najveći industrijski proizvođač u svetu i zemlja sa najvećim deviznim rezervama. Već duži niz godina Kina je najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije u Aziji.

Ekonomska saradnja Srbije i Kine zasniva se na bilateralnim spoljnotrgovinskim osnovama i infrastrukturnim projektima finansiranim iz kreditnih linija kineske EXIM banke i Fondacformiranog u okviru Mehanizma saradnje Kina-zemlje centralne i istočne Evrope.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni Srbije u periodu januar – septembar 2015. godine, N.R. Kina je u uvozu četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije.

zemun-borca-most

Most Zemun-Borča

Inteziviranje kontakata srpskih i kineskih privrednika rezultat je pozicije koju Srbija ima u investicionim planovima Kine za ovaj deo Evrope.

Septembra 2014, predstavnici Sinomać-CNEEC izrazili su zainteresovanost i za rekonstrukciju TE Veliki Crljeni (KolubaraA), za projekat Kolubara B, i predali pismo o namerama za ulaganje u IMT, IMR i DMB.

U okviru saradnje u oblasti telekomunikaicja, kompanija ZTE predstavila je Ministarstvu plan za razvoj i modernizaciju Nacionalne širokopojasne mreže Srbije.

Dve države su prošlog decembra potpisale 13 sporazuma u najrazličitijim oblastima: od razmene najsavremenijih tehnologija do termoelektrana, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

Srbija je od Kine dobila donaciju vrednu 35 miliona juana, a sa Eksim bankom dogovoren je još povoljniji kredit za izgradnju novog bloka u TE “Kostolac”, sa produženim grejs-periodom sa pet na sedam godina, a kamata spuštena sa tri na 2,5 odsto.

Jedan od projekata kojem se pridaje posebna pažnja jeste modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, a prošle godine otvoren je most Zemun-Borča, koji su zajedno sagradile srpske i kineske kompanije.

Dve zemlje teže da vode nezavisnu politiku i politiku mira, ne ugrožavajući bilo čiji teritorijalni integritet, kako je tokom prošlogodišnjeg samita rekao premijer Vučić.

Zvanični Peking ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a nedavno je bio i protiv članstva Kosova u Unesku.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *