Ekonomski odnosi Srbije i Kine sve bolji

Saradnja Srbije i Kine ima pozitivan trend i ekonomski odnosi dve zemlje su sve bolji nakon odluke Kine da svoj uticaj proširi na Evropu, ocenile su gošče Novog dana Alekanda Joksimović i Radojka Nikolić.

IZVOR: N1

IZVOR: N1

Od 17.juna u trodnevnoj poseti Srbiji boraviće predsednik Kine Si Ćinping. Ovo je prva poseta predsednika Kine Beogradu posle 30 godina. Tokom posete, prvi čovek Kine će položiti kamen-temeljac za igradnju kineskog kulturnog centra, zatim otkriti spomenik Konfučiju i obići Železaru u Smederevu koju je kupila kineska kompanija Hestil.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandrom Joksimović ističe da je Kina izuzetno važna zemlja, jedna od najsnažnijih ekonomija sveta koja sada želi da svoj ekonomski uticaj počne da širi u Evropi.

U tom kontekstu je, kako ističe, i saradnja sa Srbijom a posebno na implementaciji važnih infrastrukturnih projekata.

Joksimović ocenjuje da će ključ posete kineskog predsednika i delegacije biti pitanje Železare Smederevo odnosno promocija kompanije Hestil.

I urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić smatra da su odnosi Srbije i Kine sve bolje posebno od kad je u fokusu Kine ovaj deo Evrope.

“Saradnja je ogromna u različitim oblastima ali vidimo da se Kina opredelila za izgradnju infrastrukturnih objekata. Izgradnja Pupinovog mosta je bio najveći projekat u ovom delu Evrope a Kinezi su za kupovinu luke Pirej investirali šest milijardi evra”, podseća ona.

Govoreći o već dogovorenom projektu izgradnje železnice Beograd-Budimpeša, Radojka Nikolić ističe da izgradnja pruge zahteva dosta vremena i dosta pripremnih radova ali da će biti izgrađena na vreme. Dodaje da je ta pruga važna jer će se nakon toga graditi deo od Beograda ka Skoplju a zatim od Skoplja do Atine.

“Ako je jedna velika zemlja izabrala kao strateški cilj u drugom regionu a vi se nađete tu, vi imate sreće. Svi putevi, u najracionalnijem smislu poslovanja, vode kroz Srbije kada vidite nameru Kine da iz Grčke ide ka Evropi”, navodi ona.


IZVOR: N1

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *