Dvanaest godina od martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

17.marta 2004. godine u orkestriranom pogromu širom Kosova i Metohije desetina hiljada Albanaca nad Srbima, ubijeno je 28 ljudi, proterano je oko 4.000 Srba, uništeno ili oskrnavljeno 40 pravoslavnih manastira, uključujući više srednjovekovnih svetinja i 980 srpskih domova.

IZVOR: RTS (Screenshot)

IZVOR: RTS (Screenshot)

Tokom 17. i 18. marta 2004. godine sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba, a većina njih se nije vratila u svoje domove.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji tada je ubijeno je 28 osoba.

Povređene su 954 osobe, među njima i desetine pripadnika međunarodnih snaga, a uništena su 72 vozila Ujedinjenih nacija. U ovom talasu nasilja albanskih ekstremista etnički je očišćeno šest gradova i devet sela.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu iz XIV veka koja se od 2006. godine nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska, kao i na listi ugrožene svetske baštine.

Katedralna crkva starog Prizrena, predstavlja jedan od najreprezentativnijih spomenika srednjovekovne Srbije i bila je episkopsko središte srpske crkve u srednjem veku. Na ovom objektu, iako je delimično obnovljen, i dalje su vidljive posledice oštećenja načinjenih pre dvanaest godina.

17. marta, značajna oštećenja su pretrpele i druge srednjovekovne crkve starog Prizrena i okoline.


PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *