Dogovori o pruzi Beograd-Budimpešta, čeka se ponuda Kine

Trilateralni dogovori Kine, Srbije i Mađarske o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta dobro napreduju, a do 15. avgusta očekuje se finansijska ponuda Kine za taj projekat, objavljeno je u Budimpešti.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je, nakon sastanka tripartitne radne grupe održanog u Budimpešti, da bi finansijski uslovi koji se očekuju od Kine trebalo da budu povoljniji od standardnih na tržištu, preneo je portal Mađarska danas, na koji se poziva Tanjug.

Dogovor

IZVOR: Tanjug

Sijarto je najavio da bi međuvladini i finansijski ugovori između Mađarske i Kine trebalo da budu potpisani do 31. oktobra.

Mađarski medij prenosi i izjavu državnog sekretara u srpskom Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture Dejana Trifunovića, koji je rekao da saradnja tri strane ide “veoma dobro” i da će ove godine početi radovi na deonici pruge kroz Srbiju, koja je duga 184 kilometra. Ta deonica će se raditi iz ranije dogovorenog ruskog kredita.

Prema rečima kineskog predstavnika u radnoj grupi Vanga Šijataoa, razgovori u Budimpešti, održani u četvrtak, bili su plodni, a naredna sednica biće održana u Pekingu.

Projekat izgleda “veoma izvodljiv”, rekao je Šijatao, zamenik direktora kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Prema ranijim informacijama, radovi na pruzi za brzine od 200 kilometara na sat trebalo bi da budu završeni u roku od dve godine, a predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg.

Dužina pruge između Beograda i Budimpešte je 350 kilometara, od čega 184 kilometra na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *