Dodik: Kineski investitori zainteresovani za ulaganja u Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik drugog dana posete Kini započeo je razgovore sa kineskim investitorima, koji su pokazali interesovanje za ulaganja u industriju, infrastrukturu, poljoprivredu, obrazovanje i još nekoliko oblasti u Srpskoj.

DODIK KINA REPUBLIKA SRPSKA

IZVOR: nezavisne.com

Dodik je danas rekao da bi se prvi konkretni koraci u realizaciji investicija, koji se ovih dana dogovaraju, mogli očekivati na proleće naredne godine, kada će ponovo posetiti Kinu kako bi se pristupilo realizaciji sada započetih dogovora, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike Srpske.

“Iskazani interes kineskih potencijalnih investitora za ulaganja u Republiku Srpsku je veliki”, istakao je predsednik Srpske.

Dodik u okviru trodnevne posete Pekingu učestvuje u radu investicione konferencije.

Pre posete Pekingu, predsednik Republike Srpske boravio je u dvodnevnoj poseti Sankt Peterburgu, gde je na Četvrtom međunarodnom peterburškom kulturnom forumu dogovorio posetu predstavnika slovenskih zemalja Banjaluci, u junu naredne godine, kojima bi Srpska bila domaćin.

Dodik je, nakon razgovora u Pekingu sa grupom velikih investitora koji su međunarodno angažovani na različitim projektima, rekao da je Srpska prepoznata kao mjesto sigurnog ulaganja zahvaljujući pozitivnim iskustvima Kineza kroz Termoelektranu “Stanari”, što otvara vrata za razgovore sa drugim investitorima zainteresovanim za energetiku, obrazovanje, zdravstvo, industriju, poljoprivredu i drugo.

On je istakao da je grupa takvih investitora dodatno izrazila želju da, sagledavajući mogućnosti, veoma brzo i konkretno iskaže svoj interes.

“Vidljiva je pažnja koja se pruža ovakvim mogućim inicijativama…”, naglasio je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Pekinga.

Predsednik Srpske je naglasio da je razlog njegove posete Kini što je na investicionoj konferenciji bio u prilici da dodatno ohrabri investitore da razmišljaju o mogućim ulaganjima u Srpsku, da predstavi potencijale Republike i da učini interesantnim određene oblasti, pre svega, kroz turizam.

“U Kini se mora biti prisutan jer nikakav njihov interes ne može doći sam, ukoliko mi našim agresivnim poslovnim nastupom ne učinimo njihovu zainteresovanost realnom i mogućom”, naglasio je Dodik.

Poznato je da Kina i kineski narod danas čine značajan deo turističke populacije, da su prisutni u svim mestima u svetu i da bio bilo veoma važno, sa tog stanovišta, ponuditi turističke potencijale Republike, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, vidljiv je bio i kineski interes za ulaganje u dobre i prestižne obrazovne institucije, čak od predškolskog obrazovanja, pa do najboljih fakulteta.

“Potpuno sam optimističan u tom pogledu”, naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je dodao da će se danas u Pekingu sastati još sa investitorima zainteresovanim za bankarski sektor, a sutra sa investitorima u oblasti infrastrukture – autoputeve, puteve, železnicu i drugo.


IZVOR: nezavisne.com

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *