Deset gradova u Kini koje treba obavezno posetiti (II deo)

U doba ekonomske krize, u potpunosti cenimo to što pazite na novac kada je u pitanju vaš odmor i sigurni smo da ne biste želeli da protraćite vaše dragoceno vreme. Zato smo odabrali za vas neke od najpopularnijih destinacija u Kini koje ćemo ukratko predstaviti. U prvom delu članka upoznali ste Peking, Šangaj, Si`an, Guejlin i Hong Kong, sledi nastavak.

1

6. Hangdžou – Mesto koje je poput raja

Kada je Marko Polo došao u Hangdžou u 13. veku, izjavio je: “Najlepši i najelegantniji grad na svetu”. Postoji jedna popularna kineska izreka: “…Iznad je raj, ispod njega su Hangdžou i Sudžou.”

Hangdžouova “nebeska” lepota svake godine privlači stotine hiljada turista na njegovo izvanredno područje Zapadnog jezera da bi uživali u njegovom mirnom jezeru, prelepim baštama, raskošnim hramovima i čajdžinicama koje se nalaze kraj jezera.

Postoje mnoge poznate istorijske i kulturne lokacije oko Zapadnog jezera, kao što su hram Lingyin i pagoda šest harmonija. Takođe možete kombinovati Hangdžousku turu sa posetama obližnjim drevnim vodenim gradovima kao što su Xitang i Wuzhen.

Najpoznatiji proizvodi Hangdžoua su svila i čaj. Nije ni čudo što se Nacionalni muzej svile i Nacionalni muzej čaja nalaze u Hangdžou. Na plantaži čaja koja se nalazi u brdima blizu Zapadnog jezera, posetioci mogu da se upoznaju sa postupcima koje se vrše u obradi čaja i mogu posmatrati tradicionalnu ceremoniju proizvodnje, pripreme i ispijanja čaja.

6
7. Čengdu – Domovina džinovskih pandi

Čengdu je domovina džinovskih pandi. Iako se džinovske pande nalaze u zoološkim vrtovima na raznim mestima u Kini, kao u Pekinškom Vrtu u Pekingu, i Šangajskom vrtu u Šangaju, najbolje mesto gde možete videti pande jeste Čengdu. Posetioci mogu videti džinovske pande u Čengduovskom centru za razmnožavanje i istraživanje o džinovskim pandama, ili mogu da se prijave za volonterski program u Dužijanskoj dolini pandi. Osim toga, postoje mnoga istorijska mesta, poput Muzeja Sahingdujskih ruševina i Kvingjang Palate. Da iskusite ležerni lokalni život, posetite široke i uske ulice i staru Jinli ulicu, ili pijuckajte čaj dok gledate magičnu Sičuansku operu.

Čengdu, koji je stariji više od 2000 godina, je poznat kulturni centar sa brojnim religijskim i narodnim tradicijama. Dom pesnika, ali i dom stare i začinjene Sićuanške hrane, Čengdu je postao popularno mesto koje zapadnjaci mogu da posećuju.

7
8. Huang Šan – Veličanstvena lepota

Huang Šan (žute planine) su definitivno najpoznatije i najviše fotografisane i slikane planinske regije u Kini. Proglašene su delom svetske baštine od strane UNESCO-a 1990.godine.

Izvanredna prirodna lepota je najveći adut ovih planina. Oštri i veličanstveni pejzaži izdižu se kroz maglu obavijeni najčvršćim borovima. Ovo je legendarna scenografija. Zaista, rečeno je da je kineski natprirodni predak, Žuti car, živeo ovde.

Klasične četiri atrakcije na Žutim planinama su neobično oblikovani borovi, nezgrapne stene, mora oblaka i topli izvori. Postoje stotine vrhova i hiljade kotlina. Lotosov vrh, Svetlo uzvišenje i Nebeski glavni vrh su tri najvažnija vrha, svi se uzdižu na više od 1.800 metara (5,900 stopa) nadmorske visine.

Atrakcije koje su u blizini i koje ne treba da propusti nijedan turista: sela Xidi i Hongcun koja predstavljaju drevnu eleganciju i spokoj Kine sa dobro očuvanim narodnim kućama i tekućim rekama. Reka Xin’an je nedavno postala popularna destinacija za planinare, dok Tachuan selo u toku jeseni pruža neke od najboljih pejzaža u Kini.

8
9. Lasa – Prolaz do uzvišenog Tibeta

Lasa, glavni grad Tibeta, predstavlja prolaz ka istražianju Tibeta. Tibet, najuzvišenije mesto na Zemlji, ostvarenje snova putnika.

Lasa je centar tibetanskog kulturnog i verskog života. “Lasa” na Tibetanskom znači “mesto bogova”, a tako ga i poštuju. Postoje mnoga mesta i mnogi verski objekti u gradu i prigradskim naseljima, među kojima su Palata Potala, Hram Jokhang, Manastir Drepung, Manastir Sera i Norbulingka koji su svetski poznati. U ulici Barkhor, posetioci mogu da idu u lov suvenira, da razgovaraju sa lokalnim stanovništvom i iskuse sveti put ka religiji – “jedan korak, jedan poklon”.

Većina turista uluzi u Tibet preko Lase. Izvan grada je Tibetansko bogatstvo prirodnih čuda i svetinja, od jezera Namco do vrha Everest, do svete planine Kajlaš.

9
10. Sudžou – Elegantni vodeni gradovi i bašte

Sudžou je poznat po vodenim gradovima koji ga okružuju i njihovim tradicionalnim kineskim vrtovima.

Vrtovi Sudžoua su harmonični spoj pejzaža stvorenih čovečijom rukom i divnih prirodnih pejzaža:
arhitektura, slikarstvo, kaligrafija i hortikultura se kombinuju i prožimaju poput bisera po zidovima.

Vodeni gradovi Kine drže suštinsku sliku tradicionalnih kineskih sela. Vekovima stare drvene kuće koje stoje uz ispresecane kanale, lučni kameni mostovi i ljudi koji nose šešire od bambusa daju jedinstveni šarm desetini “vodenih” gradova u okolini Sudžoa. Najpopularniji su Zuzang (veoma komercijalan), Ksitang i Tongli.

Udaljen na 30 minuta brzim vozom iz Šangaja, na 5 sati od Pekinga, veoma je pogodan za kombinovanje Pekinga, Šangaja i Sudžoa u turističu turu.

10


Prevela za portal SRBIJA I KINA: Tamara Đuračić

IZVOR: chinahighlights.com

NAPOMENA:Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

Prvi deo teksta možete pročitati na ovoj stranici.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *