Deset gradova u Kini koje treba obavezno posetiti (I deo)

U doba ekonomske krize, u potpunosti cenimo to što pazite na novac kada je u pitanju vaš odmor i sigurni smo da ne biste želeli da protraćite vaše dragoceno vreme. Zato smo odabrali za vas neke od najpopularnijih destinacija u Kini koje ćemo ukratko predstaviti.11. Peking – Drevan i moderan grad

Peking, glavni grad Kine već više od 700 godina, bogat u istoriji, kako u drevnoj, tako i u modernoj.
Peking je dom najlepših ostataka imperijalne prošlosti Kine, najpoznatiji od njih su Veliki Zid u Kini, njena legendarna linija odbrane; Zabranjeni grad, najveći i najbolje očuvan drevni imperijalni kompleks palate na svetu; Rajski Hram, fascinirajuće mesto koje prikazuje naklonost ka imperiji; i Letnja Palata, divna imperijalna bašta. Takođe, tu je i Tianmen Trg, gde je Mao osnovao Narodnu Republiku Kinu, a njegovo telo je još u izložbenom kovčegu.

Peking ima slavnu prošlost, ali nikako nije “zaglavljen” u njoj. Sa starim kompleksima Pekinške crvene palate stoje rame uz rame nove, moderne zgrade, Olimpijsko selo, sa stadijumom Ptičje gnezdo i Vodenom kockom; blistavim tržnim centrima u Wangfujing ulici i šareni zabavni centar Houhaija.

Uprkos svim promenama u poslednjih nekoliko godina, tradicionalan način života je dobro očuvan u najstarijim delovima grada, u Hutongu – to su lavirinti uskih uličica i starih tradicionalnih kuća. Obilazak rikšom kroz Hutong će putnicima pružiti pogled na stari Peking.

2. peking2. Šangaj – Perspektivni i najveći grad Kine

Šangaj, najveći grad Kine iz kojeg jednostavno izbija živa atmosfera koja može da se takmiči sa Njujorkom i Parizom u pogledu savremenosti. Šangaj je drugi po veličini “grad jezgra” na svetu, odmah iza Mumbaija. Kao jedan od vodećih svetskih ekonomskih i poslovnih gradova, o savremenosti Šangaja svedoči horizont u Pudongskoj ekonomskoj zoni i prelepi noćni prizor Huangpo reke kada izvanredna svetla Šangajskih neizbežnih zgrada igraju kao jedno.

Kolonijalno nasleđe Šangaja u kombinaciji sa kineskim načinom života i vrednostima, stvorilo je jedinstvenu kulturu koja je spoj istoka i zapada. Bund, vodena granica grada daje živopisni prikaz kombinacije istočne i zapadne kulture kroz veliku kolekciju kolonijalne arhitekture.

Međutim, stari Šangaj ne nestaje preko noći. Ispod Šangajskih impersivnih i modernih zgrada i sporednih uličica, zadržani su prizori 20ih godina.

Za razliku od Pekinga, Šangaj i nema toliko znamenitosti. Osim Jujanske bašte, Budinog hrama i krstarenja Huangpo rekom, Šangaj nema puno poznatih turističkih atrakcija. Međutim, lepota u poseti Šangaju ne leži u trčanju od jedne znamenitosti do druge, već u osećaju savremenosti koji grad pruža.3. šangaj3. Si’an – Prozor u kinesku drevnu civilizaciju

Kao drugi najpoznatiji od kineskih nacionalnih drevnih prestonica (posle Pekinga), Si’an je bio prva prestonica Ujedinjene Kine 221-e godine pre n.e. (Dinastije Kin). Takođe je služio kao glavni grad tokom zlatne ere Dinastije Han (206-e godine pre n.e.) i Dinastije Tang (618-907).

Tako je Si’an blagoslovljen velikim brojem dragocenih relikvija i istorijskih lokaliteta, od kojih su Ratnici Tarakote glavna atrakcija (kandidat za osmo svetsko čudo), dve istorijske budističke pagode (pagoda velike divlje guske i pagoda male divlje guske), Velika džamija, drevni utvrđeni grad i Banpo nalazište (arheološki lokalitet i muzej praistorijske civilizacije).

Takođe, Si’an je početna tačka Puta svile, drevnog trgovačkog puta koji se prostirao od Azije do Evrope i igrao važnu ulogu u ekonomskoj u kulturnoj razmeni između istoka i zapadu u drevnim vremenima.

Si’an je, sa sigurnošću, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija među stranim putnicima, tako da je uključen u mnoge turističke aranžmane. Putovanje u Si’an je nešto što nijedan turista ne bi želeo da propusti, jer služi kao prozor u kinesku drevnu civilizaciju.
4. ksian4. Guejlin – najbolji kraški pejzaž Kine

Guejlin, sa svojim čudesnim krečnjačim pejzažom, poznat je kao jedno od najlepših mesta na našoj planeti. Grad, smešten među vegetacijom na obalama reke Li, izgleda poput neke slike.

Tokom posete, bivši američki predsednik Nikson je bio inspirisan Guejlinskim slikovitim pejzažem i rekao: “Posetio sam više od osamdeset zemalja i preko stotinu gradova. Došao sam do zaključka da nijedan grad ne može nadmašiti lepotu Guejlina.”

Guejlin je grad koji se nalazi u turističkom žarištu između dve jako popularne i privlačne turističke atrakcije (obe su udaljene na oko sat i po vožnje autobusom):
Iangšo i Longšeng, koji su poznati po svojim prelepim pejzažima. Guejlin je naročito postao raj za izletnike sa svojom idiličnom kraškom prirodom, njena lagana atmosfera i njena zapadnjačka hrana i pivo. Longšeng je poznat širom Kine, ako ne i širom sveta, zbog lepote njegovih prostranih pirinčanih polja i zbog njegove Džuang i Yao etničke kulture.

Guejlin je zapadno od Hong Konga, do njega se može stići avionom za jedan sat. Obilazak Hong Konga se lako može iskombinovati sa obilaskom Guejlina.5. goulin5. Hong Kong – Mesto poput nijednog drugog

Hong Kong nije poput bilo kojeg drugog mesta na svetu. Kao jedan od najvažnijih ekonomskih i finansijskih centara u svetu, Hong Kong uživa u svim prednostima dinamične i žive metropole. Dok je potpuno kineski, ipak uživa u dobroj meri nezavisnosti.

Hong Kong je spoj različitih kultura. Ostaci njegove kolonijalne prošlosti, britanske kulture, dele prostor sa kineskom tradicijom. Nekada je bio poznat kao egzotična luka za trgovinu sa istokom, sada je poznat po svojim filmovima.

Hong Kong je svetski poznati raj za kupovinu, poznat po svojoj turističko-prijateljskoj atmosferi i brojnim opcijama. Ogromni tržni centri Centra, Admiraliteta i fabrika “ulične mode” u Causeway Bay-u su razlozi zbog kojeg mnogi putnici dolaze u Hong Kong.

Hong Kong takođe ima neke neverovatne plaže i prirodne znamenitosti za ljubitelje lepote koja je na otvorenom. Lantau ostrvo, na primer, pruža opuštajuću atmosferu koja je odlična kao odmaralište.

Rečima se ne može dočarati suština Hong Konga. Ukoliko želite da cenite ovaj “Orijentalni London”, posetite Hong Kong i budite spremni da vam se jedan potpuno novi svet razvije pred očima.

6. hong kong


Prevela za portal SRBIJA I KINA: Tamara Đuračić

IZVOR: chinahighlights.com

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora prevoda (portal srbijaikina.rs) i prevodioca.

Drugi deo teksta možete pročitati na ovoj stranici.
Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *