Delegacija kineske HBIS grupe u poseti železari Smederevo

Delegacija kineske “Hebej ajron end stil” grupe (HBIS) došla je u “Železaru Smederevo” kako bi se upoznala sa pogonima srpske čeličane, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata u Železari Siniša Prelić.

“Došli su pre neki dan. Obilaze pogone, gledaju, snimaju…”, rekao je Prelić u kratkoj izjavi za Tanjug.

usss-steelworks6

IZVOR: zelsd.rs

Član Nadzornog odbora “Železare Smederevo” Bojan Bojković je ranije izrazio očekivanje da će biti realizovano partnerstvo sa tom kineskom kompanijom, s obzirom na to kako idu pregovori i kakva je želja kineskog partnera.

Reč je, kako kaže, o drugoj čeličani na svetu, ali finansijski najzdravijoj, što znači da ima ogroman novac i za investicije.

Bojković je naveo da HBIS grupa proizvodi čelik samo u Kini i da su njeni planovi globalizacija, te da je “Železari Smederevo” velika čast što je jedna takva kompanija zainteresovana za nju, budući da će sa sobom doneti investicije od 300 miliona dolara.

U “Železari Smederevo” je 9. oktobra upaljena i druga visoka peć posle više od četiri godine od gašenja, a u Železari je dotle radila samo visoka peć 2.

Maksimalna proizvodnja Železare se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Smederevska železara je pod imenom “Sartid” prodata u martu 2003. američkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila “Železaru Smederevo” od američkog “Ju-Es stila” za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim “Esmarkom” na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio “HPK Inženjering”, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem na čelu.

Nedugo po preuzimanju, Kamaraš je izjavio da je “Železara Smederevo” izvanredna fabrika koja ima sjajnu perspektivu, te da može da se izdržava sama i da ne očekuje nikakvu pomoć srpske vlade.


IZVOR: Tanjug Pripremila: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *