Delegacija iz kragujevačkog Spomen parka na komemoraciji žrtvama masakra u Nanđingu

Drugi nacionalni Dan sećanja na žrtava masakra u Nanđingu obeležen je jutros u Memorijalnom holu žrtava masakra, a tokom prepodneva planirano je niz aktivnosti na 17 različitih lokacija masovnih grobnica širom grada.

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj učesnika iz Kine i inostranstva, medju njima i Slavoljub Jovanović, direktor spomen parka Kragujevački oktobar i Marko Terzić, kustos ovog muzeja, predstavnici grada koji je doživeo slučnu sudbinu tokom Drugog svetskog rata.

U razgovoru za KRI, Slavoljub Jovanović je rekao da je impresioniran posetom komemoraciji u Nanđingu, organizacijom i samim činom odavanja počasti žrtvama.

– Smatram da je izetno dobro i važno što smo uspostavili saradnju sa Memorijalnim muzejom u Nanđingu i nadam da će predstavnici muzeja naredne godine, 21. oktobra biti naši gosti, na dan kada mi odajemo počast kragujevačkim žrtvama, rekao je Slavoljub Jovanović, izražavajuži zahvalnost Tijen Dženu iz Centra za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije, koji je inicirao ovu posetu i početak saradnje dva memorijalna centra.

U pogromu u Ninđingu, koji se dogodio 13. decembra 1937. godine ubijeno je oko 300 hiljada ljudi od strane japanskih vojnika nakon njihove okupacije ove bivše kineske prestonice.

Šestonedeljni zločini, u kojima je bilo i masovnih silovanja i ubijanja nemoćnih i dece, dugo je bilo područje razdora između Kine i Japana, gde neke konzervativne snage i dalje odbijaju da je u ovom slučaju reč o masakru. Ali svaka japanska vlada od rata naovamo priznavala je masakr u Nanđingu.

Dan sećanja na žrtve masakra u Nanđingu postao je nacionalni dan prošle godine.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Lidija Obradović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *