Dačić: Srbija će postati strateški partner Kine

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju čast da postane strateški partner Kine i ocenio da predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu pokazuje da Kina ceni saradnju sa našom zemljom.

IZVOR: Tanjug/O.Stefanović

IZVOR: Tanjug/O.Stefanović

Dačić je za kinesku ČTV istakao da su kinesko-srpski odnosi napredovali tokom dugogodišnjeg prijateljstva i dodao da se prijateljstvo između dve zemlje ne može ni sa čim porediti.

“To je dokazano kroz godine iskustva. Pomerićemo se korak dalje da unapredimo naš odnos. To je važno i za Srbiju i za Kinu. Poseta predsednika Sjija će biti simboličan trenutak u našem strateškom odnosu”, rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija najpouzdaniji partner Kini u jugoistočnoj Evropi, a možda i, kako je ocenio, u celoj Evropi.

“Narod dve zemlje ima dugu istoriju zajedničke saradnje. I Srbija i Kina insistiraju na nezavisnoj i miroljubivoj diplomatskoj politici. Na međunarodnom nivou, one veruju u miran razvoj. Kada je reč o pitanjima u vezi sa državnim suverenitetom, obe zemlje čvrsto nastoje da zaštite svaki metar svoje zemlje”, istakao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da obe zemlje imaju duboko razumevanje suvereniteta i zahvalio kineskoj vladi na podršci, koju pruža Srbiji po pitanju Kosova.

Istovremeno, poručio je da vlada i narod Srbije neće promeniti svoj stav prema “Politici jedne Kine”.

“Ponosni smo da drugima kažemo da je srpski narod prijatelj kineskom. To je dobro poznato na međunarodnom nivou. Naša zemlja je mala. Kina ima 1,3 milijarde stanovnika, dok mi imamo samo 10 miliona. Imamo, ipak, veliki potencijal za dalju saradnju”, naveo je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će dve zemlje sarađivati u više oblasti, kao što su kultura, obrazovanje, nauka, sport i medicina.

“Najvažnija je, ipak, ekonomija. Poseta predsednika Sjija pokazuje da Kina ceni saradnju sa Srbijom. Tokom te posete, biće potpisano više ugovora. Objavićemo zajedničku deklaraciju, a naši odnosi će biti unapređeni u sveobuhvatno strateško partnerstvo. Hajde da se radujemo tome”, poručio je Dačić.

ČTV ističe da je Kina najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i navodi da će unapređenje ekonomske saradnje pomoći da se osigura “svetlija budućnost za obe zemlje”.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *