Članovi Kineske konsultativne konferencije u parlamentu

Delegacija Odbora za spoljne poslove Kineske narodne političke konsultativne konferencije razgovarala je sa predstavnicima Skupštine Srbije o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj saradnji dve zemlje.

kina-srbija-jpg_660x330

Članovi dve delegacije izrazili su zadovoljstvo zbog dugogodišnjih prijateljskih odnosa srpskog i kineskog naroda, a predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović je ocenila da je bilateralna saradnja Srbije i Kine na najvišem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1955. godine, prenosi Tanjug.

Đurović je posebno ukazala na značaj uzajamne podrške po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije i Kine i zahvalila članovima kineske delegacije zbog nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Kineske narodne političke konsultativne konferencije Cai Vu je naveo da se obe zemlje nalaze u istorijski važnim fazama razvoja, imajući u vidu političke i ekonomske reforme koje se sprovode u Srbiji i Kini.

Cai Vu je ocenio da je Srbija najpouzdaniji partner Kine u Evropi i ukazao na značaj daljeg razvoja strateškog partnerstva, ističući podršku svoje zemlje procesu evropskih integracija Srbije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Cai Vu je naglasio da kineska Vlada podstiče ulaganje kineskih privrednika u Srbiju, od koje se očekuje da obezbedi povoljne uslove za kineske investitore.

Na sastanku je posebno istaknut značaj nastavka infrastrukturne, kulturne i prosvetne saradnje, a članovi obe delegacije zajednički su konstatovali da će razmena poseta poslaničkih grupa prijateljstva doprineti daljem razvoju parlamentarnih odnosa Srbije i Kine.


IZVOR: RTS

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *