Činjenice o kineskoj ekonomiji

Svedoci smo da mediji poslednjih godina plasiraju niz stereotipa o Kini, dok se kineska ekonomija u vestima veoma šturo predstavlja. Ponekad je razlog tome nedostatak informacija i činjenica vezanih za kinesku ekonomiju, a ponekad podložnost medija da se prilagođavaju dominantnom modelu izveštavanja koji se formirao pod uticajem nekadašnjih velikih zapadnih centara moći.

Pogledajmo neke činjenice kada je u pitanju kineska ekonomija u periodu od 2011. do 2014. godine.

Rast GDP-a u 2011. godini bio je 9,3%, u 2012. i 2013. 7,7%, a 2014. 7.3%. Cilj kineske finansijske politike nije konstantan rast, već stabilnost i ta stabilnost je postignuta.

Nezaposlenost u periodu od 2011. do 2014. nije prešla 5%. Kretala se od 4,04% do 4,5%.

činjenice_kina_ekonomija

Kada je reč o socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti, u Kini su se sagradili i obnovili apartmani i stanovi namenjeni siromašnima i onima koji su bili na rubu egzistencije. U pitanju je 36 miliona apartmana za najugroženije, koje je inicirala Vlada, a koje su delom finansirali i kineski privrednici iz sopstvenih privatnih fondova nemanjenih društvenoj odgovornosti koja je u Kini na veoma visokom nivou.

Korenite ekonomske reforme su rezultirale razbijenjem monopola, smanjenjem korupcije, zaštitom konkurencije i oslobađanjem tržišta. Za 2 godine više od 700 odobrenih projekata koje je trebalo da kontroliše država su otkazani i njihova realizacija je prosleđena kineskim pokrajnama i provincijama, što je doprinelo decentralizaciji zemlje, a znatan deo njih je stavljen na javni tender i otvoren za privatne investitore.

U Kini su se stvorili uslovi i veoma podsticajno okruženje za uspešno poslovanje, a Vlada je ekonomskim reformama koje je sprovela pokazala ozbiljnost, odgovornost i kredibilitet.


Za portal SRBIJA I KINA: Boris Simić

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *