Četiri najveće svetske firme – kineske

NJUJORK – Na ovogodišnjoj Forbsovoj listi najvećih svetskih kompanija našle su se firme iz 61 države sveta, pri čemu su četiri najbolje rangirane kompanije prvi put iz Kine, a reč je o četiri banke.

Vodećih 2.000 kompanija u svetu sada ostvaruju ukupan prihod od 39 biliona dolara, profit od 3,0 biliona dolara, poseduju aktive vredne 162 biliona dolara i tržišnu vrednost od 48 biliona dolara, prema listi “Global 2000”, koju je izradio ovaj ugledni američki časopis.

Veličina kompanija je procenjivana na osnovu ostvarene prodaje i profita, vrednosti imovine i tržišne kapitalizacije, pri čemu je ukupna tržišna vrednost tih kompanija u 2015. godini porasla za devet odsto u odnosu na prošlu godinu.

Među najbolje rangiranim su Industrijska i komercijalna banka Kine, koja je na vodećoj poziciji već treću godinu zaredom, sledi Kineska građevinska banka, treća je Poljoprivredna banka Kine, a četvrta Banka Kine koja je napredovala za pet pozicija.

IZVOR: Beta/AP (Kevin Frayer); RTV

Američki investicioni fond “Berkšir Hatavej” ostao je na petom mestu, čime je konglomerat američkog milijardera Vorena Bafeta i ove godine zadržao poziciju najveće američke kompanije.

Primetno je da u aktuelnom globalnom poslovnom okruženju, već 13. godinu zaredom, koliko postoji ova lista, američke i kineske kompanije imaju dominaciju, pa su tako drugu godinu zaredom SAD i Kina podelile između sebe deset vodećih pozicija.

Listom i dalje dominiraju SAD sa 579 kompanija, dok Kina ima upola manje kompanija na listi, tačnije 232, što je i dalje više od Japana, koji je pao na treće mesto sa 218 kompanija na listi.

Dok je Velika Britanija zauzela četvrtu poziciju sa 95 kompanija, oko 20 evropskih kompanija je ispalo sa liste, zbog čega se na njoj ove godine našlo ukupno 486 kompanije iz Evrope.

Time se, u rangiranju po kontinentima, Evropa našla iza Azije, čijih je 691 kompanija na listi i iza Severne Amerike, sa 645 kompanija na listi.

U prvih sto kompanija su se našle i dve ruske, Gasprom na 27. mestu i Rosnjeft na 59. Na listi se prvi put pojavilo i 200 novih kompanija, među kojima Ekspedija, Elektronik arts, Tifani end Ko, Amorepasifik, Dalijan Vanda Komeršal propertiz i Aksel Springer.

Najveći napredak na listi je zabeležila društvena mreža Fejsbuk, koja je ove godine skočila za 200 pozicija na listi, zahvaljujući rastućim prihodima i profitu.


IZVOR: Radio-televizija Vojvodine

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *